Rendszertani besorolása:
A gyömbérfélék
(Zingiberaceae) családjába tartozó
növény.
Drog:
A növény gyöktörzse (Zingiberis
rhizoma).
Hatóanyag:
Illóolaj, ingerol, cukor, gyanta, gyantasav, keményítő.
Leírása:
A gyömbér
gumós gyökerű, évelő trópusi növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz,
félárnyékos lejtőkön nő. Hegyes levelei, sárgás, bíborvörös nyelvű virágai
íriszre emlékeztetnek. Kemény, göcsörtös gyökértörzsei 2-4 cm átmérőjűek. Felhasználható
része a gyökere. Friss fogyasztásra az 5-6 hónapos gyökerek, szárításra az
ültetés után 8-10 hónappal felszedett gyökerek alkalmasak. Ilyenkor rostosabbak
és csípősebbek a gyökerek. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma)
szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert.
Miben segít?
A gyömbér gyöktörzse gyógyhatást tulajdonítanak, az ezzel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség (European Medicines Agency, EMA) monográfiája foglalja össze. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás, étvágytalanság ellen továbbá vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, gyengeség ellenszere lehet.
Egyes egyénekben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott.
Gyömbérsör:
120 g gyömbér (friss, hámozott)
0.25 teáskanál élesztő (instant)
200 g kristálycukor
15 ml citromlé
1 apró csipet só - tengeri
1.75 L víz
Európai Gyógyszer Ügynökség |
Mit készítenek belőle?
Tea:
Áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, mézzel édesítve fogyaszthatjuk.Tea:
25 g friss gyömbérgyökeret lábasba teszünk 6 dl előzőleg felforralt vízzel, amely minimum 60 C-ra le lett hűtve, hozzáadunk mézet és a citromlevet.
Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a
gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is
ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.
Gyömbérsör:
120 g gyömbér (friss, hámozott)
0.25 teáskanál élesztő (instant)
200 g kristálycukor
15 ml citromlé
1 apró csipet só - tengeri
1.75 L víz
Keserű likőr:
5-5 gramm: gyömbér, angelikagyökér, benedekfű, ezerjófű, narancshéj, citromhéj keverékét.
3dl alkoholban 72 órán át áztatjuk, majd leszűrjük. Ezen kivonathoz hozzáteszünk 30 dkg barnacukor és 5 dl víz keverékéből főzött szirupot, és vízzel 1 literre felengedjük. Ledugaszolva 2 hétig állni hagyjuk, majd utána fogyasztható. Napi 30 ml-nél több fogyasztása nem ajánlott.
Limonádé:
Egy liternyi szokásos, citrommal, cukorral vagy mézzel készített limonádéhoz diónyi gyömbért reszelni, majd hagyd állni fél órát és ezt követően fogyasztani.
Gyömbéres muffin:
5-5 gramm: gyömbér, angelikagyökér, benedekfű, ezerjófű, narancshéj, citromhéj keverékét.
3dl alkoholban 72 órán át áztatjuk, majd leszűrjük. Ezen kivonathoz hozzáteszünk 30 dkg barnacukor és 5 dl víz keverékéből főzött szirupot, és vízzel 1 literre felengedjük. Ledugaszolva 2 hétig állni hagyjuk, majd utána fogyasztható. Napi 30 ml-nél több fogyasztása nem ajánlott.
Limonádé:
Egy liternyi szokásos, citrommal, cukorral vagy mézzel készített limonádéhoz diónyi gyömbért reszelni, majd hagyd állni fél órát és ezt követően fogyasztani.
Gyömbéres muffin:
hozzávalók / 4 adag
2.5 dl tej
100 g vaj
1.25 dl méz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 db tojás
1.5 bögre zabkorpa
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál gyömbér (őrölt)
0.5 tk só
3 db alma
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
elkészítés
A tejet, vajat és a mézet egy lábasban melegítsük fel, ameddig a vaj el nem olvad. Keverjük hozzá a tojást és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a korpát, valamint a lisztet, sütőport, gyömbért és a sót, majd keverjük jól össze. Az almákat hámozzuk meg, majd reszeljük le és keverjük a tésztához.A tésztát kanalazzuk kivajazott formákba, és 15-20 percig vagy tűpróbáig süssük.
Gyömbér tészta:
hozzávalók / 2 adag
200 g üvegtészta (vagy rizstészta, esetleg spagetti)
3 közepes db újhagyma
8 ek szójaszósz
2 ek almaecet (5%-os, vagy fél ek 10%-os sima ecet)
1 teáskanál csilipaszta (piros, vagy ugyanennyi Erős Pista)
1 tk gyömbér (aprított)
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szezámolaj (kihagyható)
2 ek méz
0.5 evőkanál étkezési keményítő
elkészítés:
Vizet forralunk. Egy tálba tesszük az üvegtésztát, leöntjük a forró vízzel, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk - ezalatt épp elkészül a szósz. Hosszúkás szeletekre vágjuk az újhagymát. Egy kis serpenyőbe tesszük a szójaszószt, az ecetet (ez ízlés szerint lehet több is), a mézet, a csilit, a gyömbért, az áttört fokhagymát, a szezámolajat és felforrósítjuk. 2-3 percig forraljuk. Keverjük bele a keményítőt, és addig kevergessük, amíg sűrűsödni nem kezd. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele az újhagyma egyik felét. Közben szűrjük le a tésztát, öntsük a serpenyőbe és forgassuk össze a szósszal. Ekkor, ha valaki akarja, még kicsit lepiríthatja. (Na jó, akkor nem 10 perc lesz.)
Az újhagyma másik felével megszórva tálaljuk.
Irodalom a lélek gyógyítószere:
Berda József: Húsleves dícsérete
az élet apró örömei
"Ragyogj szemem, csordulj ki nyálam az örömtől:
az ízletes húslevest tálalják, íme, eléd.
Nézd csak, mily aranysárgán csillog, mily
orrcsiklandó szaga van! S az íze! A mennyei íz!
Abban van aztán a lélek! Ez kell neked igazán! –
Érzed-e, mondd, a velős csont, az illatos-ízes
zöldség, s a még fűszeresebb gyömbér testet-lelket
gyógyító erejét? – Csak ezért érdemes élni még, hidd el,
csak így tudsz nemesebb dolgokra figyelni, különben
kedve-vesztett fogatlan kutya vagy, ki mindenkit
mérgesen megugat s a legszebb sonkafalatra sem kíváncsi."
Tamás Dorottya - Lassan élni
lépésről lépésre haladunk a márványon
csillogva nézlek, mint az időtlen oxigén
kellett nekem a légzés
remeg a kezem, mikor meg akarom fogni a párás
levegőt, tükröt, énemet
torkomat égeti a gyömbéres tea és a csókod emléke
ma betakarózom azzal, amit itt hagytál
félelmet teszek a gyertya mellé
hallgatom a sercegést, nézem, miként lehetne
a következő lépés
egymás felé
a szobor, mit építünk
(a közös félelmünk: az élet)
fogom a kezed, fogom a márványt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást!