2011. augusztus 31., szerda

Aranyvessző - Solidago spp

 Jágerkender, aranyos istápfű, mezei aranyos vessző, veres gyűrűfű, aranyos ruta

A rendszertani besorolása


A fészekvirágzatúak családjába és a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó növény.

Drog 

A virágzás kezdetén gyűjtött, szárcsúcstól számított 4o - 5o cm leveles-virágos hajtása. 4 kg virágos hajtásból készíthető 1 kg drog.

Hatóanyag 

A növényben flavonoidok és szaponionok halmozódnak fel, meg kell említeni az illóolajakat, cseranyagokat és az inulint.

Leírása

Szára egyenes, 100 -cm méternél magasabbra is megnő, egyszerű, csak a virágzatában elágazó. Levelei szórt állásúak, kb.10 cm hosszúak, lándzsásak, fűrészes szélűek. Virágfészkei egyoldalú, bugásan álló ívesen hajló, sűrű fürtökben állnak.A virágok sárgák, kertekben, már júniustól, a szabadban pedig júliustól egészen őszig nyílnak.Gyűjtendő a növény szárának felső 40-50 cmhosszú része.  Gyűjtésével nem szabad késlekedni, már a virágzás kezdetekor meg kell kezdeni, mert  a teljes virágzásban gyűjtött szárakon a virágzatok a száradás alatt még tovább fejlődnek és amikorra a száradás befejeződik, helyükön csak sűrű fehér szőrbóbita marad. A virágok nyílásának kezdetén gyűjtött hajtásokon a szárítás a virágok éppen kellően kinyílnak a drog tetszetős külseje nem változik meg.

Miben segít? 

- asztmára,
- magas vérnyomásra, (főként teakeverékben)
- szamárköhögésre,
- prosztatanagyobbodásra,
- vesegyulladásra,
- vesekőoldásra,
- vízelethajtásra,
- torokgyulladásra,
- toroköblítésre.
-gennyedő sebek gyógyítására.

Mit készíthetünk belőle?  

Teájának elkészítése és adagolása: Fél evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.

2011. augusztus 29., hétfő

Szöszös ökörfarkkóró - Verbascum phlomoides L.

Farkkóró, borjúfarkfű, fáklyafű, mezei gyertya, sárga virág, királygyertya.
A rendszertani besorolása

A tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozó, erdőtisztásokon, réteken, legelőkön élő kétéves növény. Első évben csak a tőlevelei fejlődnek, a második évben pedig a szárai erősödnek.Drog 


Szöszös ökörfarkkóró és a dúsvirágú ökörfarkkóró csésze nélküli szárított pártája a Verbasci flos és a levele Verbasci folium.


Hatóanyag 


A virág terpenoidokhoz tartozó szaponinokat (verbascogen o,o4%) tartalmaz, továbbá flavonoidokat, 1o-11% cukrot, nyálkaanyagot (poliszacharid 3%). 


Leírása

Dúdvás szárú kétéves  faj (TH). Gyökere vastag, orsó alakú. Tőlevélrózsát fejleszt a második évben, amely 2o-3o cm lándzsás, csipkésszélű tőlevelekből áll. Ötszögletű 2 méter magasságig és felnövekvő szárat fejleszt a második évben. A végálló füzérvirágzata a szár felső részén helyezkedik el. (júniustól-augusztusig). Termése kétrekeszű sokmagvú tok, barna színű apró magvakkal.


Miben segít? 

Az ökörfarkkóró ismert izzasztó és nyálkaoldó. Hatóanyagai (szaponinok) "oldják" a letapadt váladékot, így megkönnyítik a felköhögést. Az ökörfarkkóró - iridoid tartalma miatt jó - gyulladáscsökkentő gyógynövény, továbbá alkalmazzák szénanátha esetén. A népi gyógyászatban ülőfürdőnek elkészítve aranyeret, bőrbetegségeket kezelnek vele és a köhögés és az asztma gyógynövényeként emlegetik.


Mit készíthetünk belőle?  

Tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összetört ökörfarkkóró-virágot, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Nyálkaoldó, köhögéscsillapító.
Teakeverék: Köhögéscsillapító teakeverékek gyakori összetevője.

Fürdő: Forraljunk fel 1 liter vízben 3 maréknyi ökörfarkkóró-virágot, majd hagyjuk állni a főzetet 12 percen át. Ezt követően szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez! Aranyeret, viszkető bőrbetegségeket kezelnek vele. 
Szőke hajat ápoló samponok alapanyaga.

Poros utak és árkok mentén ne gyűjtsük a növényt a szennyeződések végett!

Méhészek az ökörfarkkóró mézelő csodálatában