Étkek

E rovatban a magyar nemzeti tálétkekről fogok írni, amelyekben gyógy- és fűszernövényeket használunk egészségünk megóvása érdekében.

001 Korhelyleves


Egy igazi magyar nemzeti tálétel a korhelyleves!

Hozzávalók:


  • - 40 dkg savanyú káposzta
  • - 20 dkg füstölt oldalas
  • - 20 dkg füstölt kolbász
  • - 4 dkg zsír
  • - 5 dkg liszt
  • - 1 kis fej vöröshagyma
  • - 1,5 dl tejföl
  • - 1-2 babérlevél
  • - kalocsai fűszerpaprika
  • - 1-2 gerezd fokhagyma
  • - só
  • - (vörösborecet, esetleg citromlé)

Elkészítés:


A savanyú káposztát először meg kell kóstolni, amennyiben túlságosan savanyú, áztassuk be hideg vízbe, pár perc után  szárazra nyomkodjuk, majd vágódeszkán felaprítsuk. Az így előkészített savanyú káposztára öntünk  2 liter hideg vizet, teszünk bele a babérlevelet, oldalast, füstölt kolbászt, (csülköt) és  puhára főzzük.

A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készítünk rántást.

A levesből kiemeljük a babérlevelet, az oldalast és a kolbászt,(csülköt) és a rántással besűrítjük. Forraljúk az étket, ha kell, ízesítjük sóval, savanyítható ecettel vagy citromlével ízlelő bimbók állapota szerint.

Vissza tesszük a kicsontozott és felkockázott oldalast,(csülköt) valamint a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor tejfölt kínáljuk hozzá a miheztartás végett.
Jó étvágyat!