001 Korhelyleves
![]() |
Egy igazi magyar nemzeti tálétel a korhelyleves! |
Hozzávalók:
- - 40 dkg savanyú káposzta
- - 20 dkg füstölt oldalas
- - 20 dkg füstölt kolbász
- - 4 dkg zsír
- - 5 dkg liszt
- - 1 kis fej vöröshagyma
- - 1,5 dl tejföl
- - 1-2 babérlevél
- - kalocsai fűszerpaprika
- - 1-2 gerezd fokhagyma
- - só
- - (vörösborecet, esetleg citromlé)
Elkészítés:
A savanyú káposztát először meg kell kóstolni, amennyiben túlságosan savanyú, áztassuk be hideg vízbe, pár perc után szárazra nyomkodjuk, majd vágódeszkán felaprítsuk. Az így előkészített savanyú káposztára öntünk 2 liter hideg vizet, teszünk bele a babérlevelet, oldalast, füstölt kolbászt, (csülköt) és puhára főzzük.
A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készítünk rántást.
A levesből kiemeljük a babérlevelet, az oldalast és a kolbászt,(csülköt) és a rántással besűrítjük. Forraljúk az étket, ha kell, ízesítjük sóval, savanyítható ecettel vagy citromlével ízlelő bimbók állapota szerint.
Vissza tesszük a kicsontozott és felkockázott oldalast,(csülköt) valamint a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor tejfölt kínáljuk hozzá a miheztartás végett.
A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készítünk rántást.
A levesből kiemeljük a babérlevelet, az oldalast és a kolbászt,(csülköt) és a rántással besűrítjük. Forraljúk az étket, ha kell, ízesítjük sóval, savanyítható ecettel vagy citromlével ízlelő bimbók állapota szerint.
Vissza tesszük a kicsontozott és felkockázott oldalast,(csülköt) valamint a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor tejfölt kínáljuk hozzá a miheztartás végett.
Jó étvágyat!