2011. október 4., kedd

Őszi kikerics - Colchicum autumnale L.

Őszike, guzsalyavirág, kikerics, ebvirág, kigyóhagyma.
A rendszertani besorolása


A liliom virágúak rendjén belül a liliomfélék családjában a Wurmbaeoidae alcsaládba tarozik. Vannak, akik külön családként külömböztetik meg a kikericsféléket.

Drog 

A gumós rész - Colchici tuber és mag Colchici semen.

Hatóanyag 

Kolchicin, protoalkaloid, demekolchin és a kolchamin.

Leírása

A növény évelő (G). Hagymagumója tojás vagy körtealakú. A földfeletti levelek megnyúlt lándzsásak. Tavasszal megjelennek az előző évben fejlődött toktermések. A virágok ősszel nyílnak, de kivételesen tavasszal is virágozhatnak. A virágban hat porzó és a talajban fejlődő magház van. A termése barna toktermés nagyszámú ragadós maggal. Érdekessége, hogy víz nélkül száraz gumón is ki tud nyílni viszont élénk színét csaki fényben nyerheti el!

Miben segít? 

Csökkenti a fehérvérsejtek faló képességét az izületekben. A kórosan képződő kötőszövet képződést csökkenti a májban. Sejtosztódást befojásoló hatása van megszünteti a rákos sejtek növekedését. 

Mit készíthetünk belőle?  

Óvatosan kell bánni vele, mert mérgező! 

Orvosi felügyelet mellett köszvényes rohamok megelőzésére alkalmazható. A kolchicin a szervezetben felhalmozódhat, ezért kell a fokozatos óvatosság. A májcirrhosis kezelésében biztató eredményeket jeleztek. A daganatos megbetegedéseknél a szűk biztonsági sáv miatt mellőzik, egyenlőre. Viszont helyileg alkalmazzák a demokolchicint bőrrák esetében. Másodlagos mérgezést lehet szenvedni, ha juhok, kecskék takarmányába bekerül vagy legelőterületükön megterem az őszi kikerics. Amennyiben a jószág elfogyasztja a növényt a tejükben kiválasztódik a hatóanyag, ést ezt követően, ha emberi fogyasztásra kerül a tej az ember számára mérgező lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!