2011. október 14., péntek

Artemisia absinthium L. - Fehér üröm

Istenfa, abszintüröm, ürömfű, bárányüröm, hegyi üröm.
A rendszertani besorolása

A fészekvirágzatúak rendjében, a fészekvirágzatúak családjában, a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó növény.Drog 


Levele (Absinthii folium),  virágos hajtás vége (Absinthii herba), teljes föld feletti hajtása (Absintii herba cum caule) és az illólaja (Aetheroleum absinthii).


Hatóanyag Lakton típusú dimer szeszkviterpén keserű anyagot tartalmaz a hajtásdrog (abszint, artabszint). Illóolaja tujolt, tujont, pinént, kadinént, fellandrént, kamazulént tartalmaz. Cseranyagot, borostyánkősavat, C- és B- vitamint is tartalmaz.

Leírása

Dudvaszárú évelőnövény évelő (H). Erősen elágazó többfejű gyöktörzse 15-20 cm hosszú. Ezüstszürkén molyhos, tövénél fásodó szára 1-1,5 m hosszú. Háromszor szárnyasan szeldelt tőlevélrózsa levelei hosszú nyelűek. Kisebb szárlevelei kétszer szeldeltek, felsők egyszer szeldelt ülők. Szürkésfehéren, ezüstösen molyhos valamennyi levele. Füzéres, dús, leveles buga virágzata fészkekből összetett. Gömb alakú fészekvirágzatai 3-5 cm átmérőjűek bókolók. Visszástojásdad fénylő kaszat termése halványbarna színű.

Miben segít? 

Étvágyjavító és emésztésserkentő. Epe és szélhajtó. Reumás fájdalmakat enyhítő és görcsoldó. Rovarűző hatása is van, melyet kiskertekben és olyan intézményekben, ahol a megjelenő népesség bolhát, tetvet hord a -testén, -ruházatán, jól hasznosítható! 

Mit készíthetünk belőle?  

Tea: 2 db. evőkanál apróra vágott szárított fehér ürmöt 0,5 l  meleg vízzel leöntjük, melyet előtte 
felforraltunk 5-1o perccel. Ázni hagyjuk 5-10 percig és leszűrjük. Egy teáskanálnyi mézzel ízesíthető! Naponta kettő csészényi tea fogyasztása elegendő, egy reggel és egy lefekvés előtt (lefekvés után elkerülni az éjszakai nassolást!).  A fehér üröm teához hozzáadható izsópfű, bengekéreg, ezerjófű, tárnicsgyökér a hatás fokozása végett!

Ürmösbor.  2-2 gramm szárított fehér ürmöt , kálmost, kakukkfüvet, Angelika gyökeret és ezerjófüvet adunk 5 liter vörös borhoz. Amennyiben a felsorolt gyógynövények nincsenek a háztájában, akkor 10-20 gramm fehér üröm kell a borhoz! A borhoz adunk 1 dl szeszt. Egy naptól egy hétig állni hagyjuk, naponta többször felrázzuk a demizson tartalmát, ezt követően átszűrjük tiszta vásznon és 25-30 dkg mézzel édesítjük (!) A felszolgálás: jéggel, mentalevéllel és citrom karéllyal díszítve kíűnő aperitif!

Intézményes rovarriasztás: szárított fehér ürmöt fogjuk csokorba és az intézményben a székünkhöz közeli helyen kössük az asztalhoz, természetesen olyan helyet válasszunk ahol nem ütközünk bele. Továbbá olyan helyre kötjük a csokrot, ahol azok az embertársaink tartózkodnak, akik szimbiózisban élnek a rovarokkal (tetvekkel, bolhákkal...) csodálatosan távol tartja tőlünk e Isteni csapást! Ötletként száraz-kötészetben elkészült csokorba elhelyezhető, így a dekoráció mellett elérjük a rovarűző hatást!

Figyelem: Illóolajában lévő tujon fejfájást átmeneti tudászavart, érzékcsalódást okozhat, ha a drogból készült tömény alkoholos kivonatból sokat ill. hosszan-tartóan fogyasztottuk! Értelemszerűen: várandós, szoptatós nők és gyermekek ne használják, főként az alkoholos kivonatokat!

Irodalom a lélek gyógyszere:

"Csak addig él egy nemzet,
amíg van hagyománya"
Széchenyi István

2011. október 13., csütörtök

Cichorium intybus L. - Mezei katáng

Katángkóró, kávékatáng, cikória, vad cikória.

A rendszertani besorolása

A fészekvirágzatúak rendjében, a fészekvirágzatúak családjában, a nyelvesvirágzatúak alcsaládjába tartozó növény.

Drog 

Gyökérzet (Cichorii radix), virágzó föld feletti hajtás (Cichorii herba).

Hatóanyag 

Inulint, cikóriasavat és keserűanyagokat tartalmaz.

Leírása

A növény évelő (M). Függőleges gyöktörzse orsó alakú főgyökérben folytatódik. A tőlevelei kacúrosak, a szárlevelei lándzsásak. Egyenként vagy kettesével képződő fészekvirágzata a felső levelek hónaljában helyezkednek el. Kék színű nyelves virágjai júniustól a tél beálltáig virágoznak. Kaszat termésén korona alakú bóbita helyezkedik el.

Miben segít? 

Epehajtó, emésztésserkentő-étvágygerjesztő. A népi gyógyászatban vizelethajtóként is alkalmazzák. Máj és epehólyag bántalmakban szenvedőknél javasolt használata.

Mit készíthetünk belőle?  


Tea: 1 db. apróra vágott szárított katánggyökeret 2-3 dl  meleg vízzel leöntjük, melyet előtte 

felforraltunk 5-1o perccel. Ázni hagyjuk 5-10 percig és leszürjük. Naponta három csészényi tea fogyasztása elegendő. Saláta: A termesztett cikória leveleit és a salátakatáng leveleit salátaként fogyasztjuk.

Kávé: A termesztett cikória gyökerét megpörköljük, ledaráljuk és pótkávéként a hagyományos kávéfőzés módszerével elkészítve egy cseppnyi tejjel és mézzel ízesitve fogyaszthatjuk - pótkávéként. (Azok az embargós évek...)

Irodalom a lélek gyógyszere:

Gál János - Eszterlác, vagy mifene

Volt egyszer egy egyszervolt délután 

Verebek csintalankodtak 
A röhögő vadalmafán 
Oszt esett. 
Én majdbe-versetírtam, 
Te forgattad a szemed 
Már megint 
Hirtelen röhöghetnékem támadt: 
A múzsa be(h)intett amint 
hogy, hogy nem 
katángkóró vidított akkor is 
Olyan talánkék, mint az ég... 

Lomha a szellő, gyűlik a felhő 
Hogyha fájna az ég 
Fájna sokáig még 
Elkomorult az a délután 
Lassan telnek az emlők 
azok az ólom felhők... 
Elszomorult az ég 
meddig bírom még? 
Ki gyógyít meg, ki engem? 
Kígyóit melengettem 
hiteknek? 
Félem előre már 
a holdtalan éjszakát 
Vesszen az álom. 
Csendben porba alázom 
Füstbeavult napom 
Zárul a lánc.