2011. augusztus 29., hétfő

Szöszös ökörfarkkóró - Verbascum phlomoides L.

Farkkóró, borjúfarkfű, fáklyafű, mezei gyertya, sárga virág, királygyertya.
A rendszertani besorolása

A tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozó, erdőtisztásokon, réteken, legelőkön élő kétéves növény. Első évben csak a tőlevelei fejlődnek, a második évben pedig a szárai erősödnek.Drog 


Szöszös ökörfarkkóró és a dúsvirágú ökörfarkkóró csésze nélküli szárított pártája a Verbasci flos és a levele Verbasci folium.


Hatóanyag 


A virág terpenoidokhoz tartozó szaponinokat (verbascogen o,o4%) tartalmaz, továbbá flavonoidokat, 1o-11% cukrot, nyálkaanyagot (poliszacharid 3%). 


Leírása

Dúdvás szárú kétéves  faj (TH). Gyökere vastag, orsó alakú. Tőlevélrózsát fejleszt a második évben, amely 2o-3o cm lándzsás, csipkésszélű tőlevelekből áll. Ötszögletű 2 méter magasságig és felnövekvő szárat fejleszt a második évben. A végálló füzérvirágzata a szár felső részén helyezkedik el. (júniustól-augusztusig). Termése kétrekeszű sokmagvú tok, barna színű apró magvakkal.


Miben segít? 

Az ökörfarkkóró ismert izzasztó és nyálkaoldó. Hatóanyagai (szaponinok) "oldják" a letapadt váladékot, így megkönnyítik a felköhögést. Az ökörfarkkóró - iridoid tartalma miatt jó - gyulladáscsökkentő gyógynövény, továbbá alkalmazzák szénanátha esetén. A népi gyógyászatban ülőfürdőnek elkészítve aranyeret, bőrbetegségeket kezelnek vele és a köhögés és az asztma gyógynövényeként emlegetik.


Mit készíthetünk belőle?  

Tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összetört ökörfarkkóró-virágot, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Nyálkaoldó, köhögéscsillapító.
Teakeverék: Köhögéscsillapító teakeverékek gyakori összetevője.

Fürdő: Forraljunk fel 1 liter vízben 3 maréknyi ökörfarkkóró-virágot, majd hagyjuk állni a főzetet 12 percen át. Ezt követően szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez! Aranyeret, viszkető bőrbetegségeket kezelnek vele. 
Szőke hajat ápoló samponok alapanyaga.

Poros utak és árkok mentén ne gyűjtsük a növényt a szennyeződések végett!

Méhészek az ökörfarkkóró mézelő csodálatában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!