2012. március 26., hétfő

Primula veris H. - Tavaszi kankalin

Kulcsocska, Szent Péter kulcsa, Szent György virága.

Rendszertani besorolása

A kankalinvirágúak rendjében, a kankalinvirágúak családjába tartozó növény.

Drog

Levele: Primulae folium, a virágja: Primulae flos, gyökere: Primulae radix et rhizoma.

Hatóanyag

Triterpénvázas szaponinok, fenolglikozidok, szaponin, flavonoidok, karotinok és C-vitamin.

Leírása

Lágyszárú, évelő, kora tavasszal virágzó növény. Sötétbarna gyöktörzse van. Tőrózsát alkotó levelei vannak, amelyek hosszas tojásdadok, ráncos felületűek, fonákuk szőrözött, csipkés szélűek és szárnyas nyelűek. Virágai sárgák, bókolók.  Csészéjük felfúvódott, forrt, ötkaréjú. A párta szintén forrt, ötkaréjú és öt porzója van. Tojásdad alakú hosszúkás toktermés alakul ki. Magjai barnásszürkések, aprók.


Miben segít?

Általánosan javallt:
  • álmatlanság ellen
  • vértisztításra
  • ideg-és szíverősítésre
Vértisztító hatása révén kiválaszt minden olyan mérgező anyagot, amely köszvényt és reumatikus megbetegedést. Aki ízületi bajra és betegségre hajlamos (a köszvény, reuma), az hosszabb időn át igyon meg napi egy-két csésze kankalinteát.
A heves fájdalmak enyhülnek és idővel teljesen meg is szűnnek." A kankalintea azonkívül kitűnő ideg- és szíverősítő, mely csillapítja a migrént és az ideges fejfájást. Ha a gyökerét megfőzzük, mézzel keverjük, kitűnő teához jutunk, amely segít a hólyagkő elhajtásában.

Mit készítenek belőle?

Kiváló gyógyszer szívpanaszok esetén a kankalinvirágból készített bor, melyet tavasszal magunk is elkészíthetünk.
  • Bor: friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és valódi jó minőségű fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.

  • Tea vértisztító (tavaszi): 50 gramm kankalin, 50 gramm bodzahajtás, 15 gramm csalánlevél, 15 gramm pitypang-gyökér. Egy púpozott teáskanál keveréket 1/4 liter vízzel leforrázunk és három percig állni hagyjuk. Napközben kortyonként két csészével fogyasztunk belőle. Esetleg kevés mézzel édesítjük. (Bodzahajtáson a fiatal, éppen felpattanó rügyeket értjük!)

  • Tea álmatlanság ellen: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér. Ebből a teakeverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1/4 liter vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt isszuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk. Szükség szerint kevés mézzel édesíthetjük. A teát előnyben kellene részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben. Ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden idegi panaszt megszüntet.

Irodalom a lélek gyógyszere:

A legendák szerint a kankalin ősi varázsnövény volt, majd Mária-szimbólum lett. Úgy hírlik, hogy Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, s az gyökeret verve kankalinná változott. A virágzata ugyanis egy kulcscsomóra emlékeztet, és mint vallásos szimbólum a mennyek kapujának kulcsát is jelképezi.

Kulcs a mennyországhoz
Az „égi-kincs”- virág,
Napfényes tavasz-hír:
Kis "szentgyörgy"-növény.
Aranysárga, bordó, sárga, kék, fehér,
Lila színek kavalkádja - végtelen remény!
Igazi csoda vagy, kis varázsnövény, ki
Nappal, éjjel gyógyír, s szép álmot ígér.

Kányádi Sándor: sárga kankalin

Fekete pohárban
sárga kankalin.

Sokasodnak
a halottaim.

Anyám volt az első
sárga kankalin.

Gyűlnek, egyre gyűlnek
a halottaim. -

Nem fér a pohárba
már a kankalin.