2011. október 8., szombat

Közönséges boróka - Juniperus communis L.

Gyalogfenyő, borókafenyő, borostyántüske, borovicska, komkék.

A rendszertani besorolása

A nyitvatermők törzsén belül a fenyők rendjének ciprusfélék családjában tartozik. 

Drog 

A boróka tobozbogyó - Juniperi galbulus v. Juniperi fructus. Illóolaja - Aetherolum juniperi. Fája - Juniperi lignum és a belőle előállított kátrány - Pix Juniperi v.  Pix Cadi.

Hatóanyag 

Az illóolaja tartalmaz terpén szénhidrogéneket, oxigéntartalmú alkohol jellegű szénhidrogén-származékokat.

Leírása

Fás szárú, örökzöld, kétlaki, egyenesszárú növény (M). A levelei merevek, szúrósak, keskeny háromszög alakúak. Jelentéktelen egyívarú virágai vannak a kétéves ágakon. A megtermékenyítéstől számítva 2-3 évig tart az álbogyók érése.

Miben segít? 

Enyhe görcsoldó vízelethajtó vese és epekőoldó. A korókozó baktériumok fejlődését gátolja. Az emésztőnedvek elválasztását serkenti. Alkalmazható léguti megbetegedések, reoma, ödéma és köszvény esetén is.

Mit készíthetünk belőle?  

Fűszerként: vadhúsokhoz, mártásokhoz frissen vagy szárítva. Pácolásra és füstölésre is alkalmas. A grillezett húsok finom aromás ízt kapnak boróka füstjétől.

Tea: 4 db. apróra összetört bogyót 2-3 dl leöntjük meleg vízzel, melyet előtte felforraltunk 5-1o percel. Ázni hagyjuk 5 percig és leszürjük. Naponta három csészényi tea fogyasztása elegendő. Egy hónaptól tovább tartó fogyasztása csakis szigorúan orvosi felügyelet alatt történjen!

Tinktúra: Összetörünk 2o db. borókabogyót, ráöntünk tiszta szeszt 1,25 dl mennyiségben és egy hétig állni hagyjuk. Egy hét után leszűrjük és sötétitett üvegben tároljuk. Reomás és izületi megbetegedés esetén a fájdalmas rész borogatásárára használjuk.

Olaj: Szárított borókabogyót 20gramm mennyiségben összetörünk, ráöntünk 1,25 dl olívaolajat, majd 14 napig érleljük. Leszűrjük, tiszta üvegben tároljuk. Ízületi és reomás fájdalmak csillapítására alkalmazhatjuk az olajat. Meleg ülőfürdőhöz adhatjuk az olajat negyed liter mennyiségben. 

Figyelem: Várandós, szoptatós és havivérzés előtt és alatt álló nők és vesebetgségben szenvedők ne használják!

Irodalom a lélek gyógyszere:

Óh szív! Nyugodj! - József Attila

Fegyverben réved fönn a téli ég,
kemény a menny és vándor a vidék,
halkul a hó, megáll az elmenő,
lehelete a lobbant keszkenő.
Hol is vagyok? Egy szalmaszál nagyon
helyezkedik a csontozott úton;
kis, száraz nemzet; izgágán szuszog,
zúzódik, zizzen, izzad és buzog.
De fönn a hegyen ágyat bont a köd,
mint egykor melléd: mellé leülök.
Bajos szél jaját csendben hallgatom,
csak hulló hajam repes vállamon.
Óh szív! nyugodj! Vad boróka hegyén
szerelem szólal, incseleg felém,
pirkadó madár, karcsú, koronás,
de áttetsző, mint minden látomás.

2011. október 5., szerda

Crataegus spp. - Galagonyafajok

Egybibés - csere - egymagvú - kétbibés / galagonya
A rendszertani besorolása

A rózsavirágúak rendjén belül a rózsafélék családjában az almafélék alcsaládba tartozik. 

Drog 

A virágzás kezdetén gyűjtött virágos-leveles hajtásvégek - Crataegi summitas, virága - Crataegi flos,  levele - Crataegi folium és termése Crataegi fructus.

Hatóanyag 

Oligomer procianidinek (B-2 csoport), flavonoidinok, kávésav, kloragénsav és alifás aminok.

Leírása

Tövises cserje, kisebb termetű fa (M). Szórt állású változó levelei vannak, amelyen fedőszőr mindkét oldalon megtalálható. Bogas sátorvirágzata dús virágú május - június hónapokban. Piros áltermésű, hosszúkás vagy gömbölyded csontáralma.

Miben segít? 

Koronária és szívizom működés elégtelenségének enyhébb formájánál segít. Szívritmuszavar és szívgyengeség megszüntetésében. (A diagnózis pontossága elengedhetetlen!)

Mit készíthetünk belőle?  

Népi gyógyászatban virágzó hajtását és leveleit használják gyógyteaként: szívfájásra, magasvérnyomásra és gyors szívverésre, főként idős embereknél hatásos.

Tea: 2-3 dl meleg vízzel, melyet előtte felforraltunk 5-10 perccel, öntsünk le a az egy teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, negyedóra elteltével szűrjük le. Fogyasztása napi 3 csésze tea!

Tinktúra: gyógyszertárban kapható 96% alkoholt 1/3 rész vízzel hígítjuk és a száraz növényi részeket benne áztatjuk 6-10 napon keresztül.  Ügyeljünk az áztatás hőmérséklete 10 és 30 Celziusz fok intervallumban legyen! A következő munkafolyamat a szűrés (ruha-vatta-szűrőpapír) ezt követően a tinktúrát cseppentős üvegbe öntsük. Fogyasztáskor pár csepp elég a tinktúrából vízbe-teába-üdítőbe.

Figyelem: Várandós, szoptatós nők és gyermekek ne használják!

Irodalom a lélek gyógyszere:

Weöres Sándor - A galagonya


     Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
        ruhája.

     Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
        magába.

     Hogyha a Hold rá
        fátylat ereszt:
     lánnyá válik,
        sírni kezd.

     Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
        ruhája.

2011. október 4., kedd

Őszi kikerics - Colchicum autumnale L.

Őszike, guzsalyavirág, kikerics, ebvirág, kigyóhagyma.
A rendszertani besorolása


A liliom virágúak rendjén belül a liliomfélék családjában a Wurmbaeoidae alcsaládba tarozik. Vannak, akik külön családként külömböztetik meg a kikericsféléket.

Drog 

A gumós rész - Colchici tuber és mag Colchici semen.

Hatóanyag 

Kolchicin, protoalkaloid, demekolchin és a kolchamin.

Leírása

A növény évelő (G). Hagymagumója tojás vagy körtealakú. A földfeletti levelek megnyúlt lándzsásak. Tavasszal megjelennek az előző évben fejlődött toktermések. A virágok ősszel nyílnak, de kivételesen tavasszal is virágozhatnak. A virágban hat porzó és a talajban fejlődő magház van. A termése barna toktermés nagyszámú ragadós maggal. Érdekessége, hogy víz nélkül száraz gumón is ki tud nyílni viszont élénk színét csaki fényben nyerheti el!

Miben segít? 

Csökkenti a fehérvérsejtek faló képességét az izületekben. A kórosan képződő kötőszövet képződést csökkenti a májban. Sejtosztódást befojásoló hatása van megszünteti a rákos sejtek növekedését. 

Mit készíthetünk belőle?  

Óvatosan kell bánni vele, mert mérgező! 

Orvosi felügyelet mellett köszvényes rohamok megelőzésére alkalmazható. A kolchicin a szervezetben felhalmozódhat, ezért kell a fokozatos óvatosság. A májcirrhosis kezelésében biztató eredményeket jeleztek. A daganatos megbetegedéseknél a szűk biztonsági sáv miatt mellőzik, egyenlőre. Viszont helyileg alkalmazzák a demokolchicint bőrrák esetében. Másodlagos mérgezést lehet szenvedni, ha juhok, kecskék takarmányába bekerül vagy legelőterületükön megterem az őszi kikerics. Amennyiben a jószág elfogyasztja a növényt a tejükben kiválasztódik a hatóanyag, ést ezt követően, ha emberi fogyasztásra kerül a tej az ember számára mérgező lesz. 

2011. október 3., hétfő

Őszi margitvirág - Chrysanthemum parthenium (L.) BERNH.

Apró margitvirág, anyafű, őszi aranyvirág


A rendszertani besorolása


A fészekvirágzatúak rendjében a fészekvirágzatúak családjában a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó növény.

Drog 

A virágzó hajtás (Chrysanthemi parthenii herba).

Hatóanyag 

Keton típusú szeszkviterpén a parthenoid. 

Leírása

Lágy szárú évelő növény (H). Sekélyre hatoló gyökerei vannak rövid gyöktörzsel . Szára alul fásodik 45-80 cm magas. A bokor változatos formát fejleszthet a felálló típustól a szétterülőig. Az alsó levelei nyelesek a felsők ülők. Sátorozó virágzata van fehér színű sugárvirágokból és sárga színű csövesvirágokból. 

Miben segít? 

Migrénellenes hatású, fejfájás csillapító.

Mit készíthetünk belőle?  

Főzet: A növény virágának főzete enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenséget.
Konyhában: A növény frissen szedett levelét fogyaszthatjuk szendvicsben, de tehetjük salátába is. Ha a zsíros, magyaros ételekbe belefőzünk néhány levelet, akkor emészthetőbbé válik tőle az étel.

Népi gyógyászatban: a növényt ősidők óta alkalmazzák menstruációs zavarok, gyermekágyi és emésztési panaszok kezelésére, külsőleg zúzódások és duzzanatok borogatására, valamint rovarölőszérként.  A szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúak, rendszeres fogyasztás esetén. E hatás előidézője a parthenoid, amely szerotonin-antagonista sajátságokkal rendelkezik. Az eredmények azonban mindmáig ellentmondásosak. A növény bőrrel való érintkezése egyes esetekben éppen a partenolid hatása révén allergiás reakciókat válthat ki.Egyes tanulmányok szerint a szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúak, parthenoid tartalmuknak köszönhetően alkalmasak a migrénes fejfájás hatékony csillapítására. A levelek gyulladásgátló tulajdonságúak. A növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására használták. A migrén megelőző, illetve csökkentő hatás pontos mechanizmusa egyelőre részleteiben még nem tisztázott, feltételezések szerint a migrén súlyosságának mérséklésében a növény (a parthenoid és egyéb összetevők) szerotonin antagonista tulajdonsága is szerepet játszhat. A növény leveleinek belsőleg történő használata a vérlemezkék összetapadását gátolja, véralvadásgátló hatású. Léteznek olyan növényváltozatok, melyekben nem vagy csak nagyon alacsony koncentrációban található parthenoid. Az őszi margitvirág levelei jótékony hatásukat csak akkor tudják kifejteni, ha azok parthenoid szintje eléri a megkívánt határértéket, ezért érdemes bevizsgált, analitikai mérésekkel ellenőrzött standard készítményeket vásárolni.

Figyelem! 

Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadásgátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják. A friss őszi margitvirág levelei irritálhatják a száj nyálkahártyáját, ízérzékelési zavarok jelentkezhetnek. A növény bőrrel való érintkezése a parthenoid tartalom miatt, az arra érzékeny egyéneken allergiás reakciókat válthat ki.