2011. október 14., péntek

Artemisia absinthium L. - Fehér üröm

Istenfa, abszintüröm, ürömfű, bárányüröm, hegyi üröm.
A rendszertani besorolása

A fészekvirágzatúak rendjében, a fészekvirágzatúak családjában, a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó növény.Drog 


Levele (Absinthii folium),  virágos hajtás vége (Absinthii herba), teljes föld feletti hajtása (Absintii herba cum caule) és az illólaja (Aetheroleum absinthii).


Hatóanyag Lakton típusú dimer szeszkviterpén keserű anyagot tartalmaz a hajtásdrog (abszint, artabszint). Illóolaja tujolt, tujont, pinént, kadinént, fellandrént, kamazulént tartalmaz. Cseranyagot, borostyánkősavat, C- és B- vitamint is tartalmaz.

Leírása

Dudvaszárú évelőnövény évelő (H). Erősen elágazó többfejű gyöktörzse 15-20 cm hosszú. Ezüstszürkén molyhos, tövénél fásodó szára 1-1,5 m hosszú. Háromszor szárnyasan szeldelt tőlevélrózsa levelei hosszú nyelűek. Kisebb szárlevelei kétszer szeldeltek, felsők egyszer szeldelt ülők. Szürkésfehéren, ezüstösen molyhos valamennyi levele. Füzéres, dús, leveles buga virágzata fészkekből összetett. Gömb alakú fészekvirágzatai 3-5 cm átmérőjűek bókolók. Visszástojásdad fénylő kaszat termése halványbarna színű.

Miben segít? 

Étvágyjavító és emésztésserkentő. Epe és szélhajtó. Reumás fájdalmakat enyhítő és görcsoldó. Rovarűző hatása is van, melyet kiskertekben és olyan intézményekben, ahol a megjelenő népesség bolhát, tetvet hord a -testén, -ruházatán, jól hasznosítható! 

Mit készíthetünk belőle?  

Tea: 2 db. evőkanál apróra vágott szárított fehér ürmöt 0,5 l  meleg vízzel leöntjük, melyet előtte 
felforraltunk 5-1o perccel. Ázni hagyjuk 5-10 percig és leszűrjük. Egy teáskanálnyi mézzel ízesíthető! Naponta kettő csészényi tea fogyasztása elegendő, egy reggel és egy lefekvés előtt (lefekvés után elkerülni az éjszakai nassolást!).  A fehér üröm teához hozzáadható izsópfű, bengekéreg, ezerjófű, tárnicsgyökér a hatás fokozása végett!

Ürmösbor.  2-2 gramm szárított fehér ürmöt , kálmost, kakukkfüvet, Angelika gyökeret és ezerjófüvet adunk 5 liter vörös borhoz. Amennyiben a felsorolt gyógynövények nincsenek a háztájában, akkor 10-20 gramm fehér üröm kell a borhoz! A borhoz adunk 1 dl szeszt. Egy naptól egy hétig állni hagyjuk, naponta többször felrázzuk a demizson tartalmát, ezt követően átszűrjük tiszta vásznon és 25-30 dkg mézzel édesítjük (!) A felszolgálás: jéggel, mentalevéllel és citrom karéllyal díszítve kíűnő aperitif!

Intézményes rovarriasztás: szárított fehér ürmöt fogjuk csokorba és az intézményben a székünkhöz közeli helyen kössük az asztalhoz, természetesen olyan helyet válasszunk ahol nem ütközünk bele. Továbbá olyan helyre kötjük a csokrot, ahol azok az embertársaink tartózkodnak, akik szimbiózisban élnek a rovarokkal (tetvekkel, bolhákkal...) csodálatosan távol tartja tőlünk e Isteni csapást! Ötletként száraz-kötészetben elkészült csokorba elhelyezhető, így a dekoráció mellett elérjük a rovarűző hatást!

Figyelem: Illóolajában lévő tujon fejfájást átmeneti tudászavart, érzékcsalódást okozhat, ha a drogból készült tömény alkoholos kivonatból sokat ill. hosszan-tartóan fogyasztottuk! Értelemszerűen: várandós, szoptatós nők és gyermekek ne használják, főként az alkoholos kivonatokat!

Irodalom a lélek gyógyszere:

"Csak addig él egy nemzet,
amíg van hagyománya"
Széchenyi István

2 megjegyzés:

 1. A tujon fejfájást, átmeneti „tudászavart” vagy érzékcsalódást nem okoz. Ezen állítások még abból a korból származnak, mikor még az alkoholizmus tüneteiért próbálták felelőssé tenni.

  A tujon akut mérgezéskor izgatottságot és görcsöket okozhat, de magát a növényt illetve tinktúráját használva igen nehéz ekkora adagot bevinni, ráadásul az alkohol (GABA-gátlóként) a tujon hatása ellen dolgozik. Egyetlen olyan tujonmérgezéses eset sem ismert, amit ne tömény illóolaj okozott volna.

  A krónikus mérgezés pontos tünetei nem ismertek (nincsenek ismert orvosi esetek), de a máj és az idegrendszer károsodhat tőle. A rendelkezésre álló tanulmányok alapján a veszélyes mennyiségnek még napi rendszerességgel is csak töredéke vihető be az ésszerű keretek közt fogyasztott tinktúrával.

  A tujon az üröm teájában vagy gyengébb (50% alatti) alkoholos kivonatában csak nyomokban jelenhet meg, mert ezekben nem oldódik ki.

  Mindez természetesen nem zárja ki egyéb, magzatra és újszülöttre káros méreganyagok jelenlétét.

  VálaszTörlés
 2. Egyezem!

  A tujon többféle növényben megtalálható. Ilyenek a keleti és nyugati tuja, némely borókafajok, az oregánó, az orvosi zsálya, a gilisztaűző varádics, és különböző ürömfajták, köztük a fekete üröm is.

  Utóbbiak közül legnagyobb mennyiségben a fehér ürömfűben fordul elő, két izomerje általában 1:2 arányban. A menta bizonyos fajaiban is megtalálható.

  A tujon mérgező a máj- és agysejtek számára és nagy adagban rángásokat okozhat. Bizonyos tujontartalmú növényeket, pl. a tujafenyőt (Thuja occidentalis) gyógynövényként használnak, főleg immunrendszert erősítő hatásai miatt. A növény illóolajának mellékhatása többek közt a szorongás és álmatlanság, mely alátámasztja a tujon központi idegrendszerre gyakorolt hatását.

  Amint írtam körültekintően kell használni!

  Köszönöm kedves Ádám a megjegyzését!

  VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!