2011. május 9., hétfő

Pásztortáska, közönséges - Capsella bursa - pastoris (L.)

Gezemice, kalánlopó, kanálfű, szívkésfű, 
Kisjézus táskája, pásztorerszény, élek-halok  

A rendszertani besorolása

Káprivirágúak rendjén belül a keresztesvirágúak családjába tartozik.

Drog

A virágzó növény föld feletti részei - Bursae pastoris herba

HatóanyagFlavonoidok, biogén aminok, káliumsó, cseranyag, gyanta, zsírosolaj, kolin.

Leírása


Táska formájú terméséről kapta nevét ez a gyógyító hatású növény, mely a világon sokfelé megtalálható. Magunk is gyakran találkozhatunk vele, útszélek, vasúti töltések mellett, mezőkön és természetesen a kertekben. Leginkább vérzéscsillapító hatása miatt ismert.

Európában őshonos a pásztortáska vagy gezemice, melynek ezeken kívül számos elnevezése van: a palackfű, istentáskája, csapka és pásztorerszény is ezek közé tartozik, de itt nem ér véget a sor. A keresztesvirágúak családjából való. Igénytelen növény, elegendő számára, ha süt a nap, és nem túl száraz a talaj. Nyaranta bőségesen szedhetünk belőle, tömegesen terem. Virágos, leveles szárának felső részét szokás gyűjteni - leginkább áprilisban és májusban virágzik a pásztortáska. Fontos azonban, hogy lehetőleg ne piszkos helyeken szedjünk belőle, kerüljük az utak mentét!

A rovart pusztítja, nekünk segít

A pásztortáska igen hasznos egyes bogarak, rovarok elleni védekezésben. Mivel a nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki a magva, a rászálló, víz közelében élő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak. A szúnyog lárváival is ez történik, ezért alkalmas szúnyogirtásra. Egyfajta proto-húsevő növénynek is tekintik.

Az embereknek ellenben nagy segítséget nyújt a kezdetek óta. Legismertebb vérzéscsillapító hatása. Tartalmaz flavonoidokat, vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat valamint kolint és tiramint.

Orrvérzéskor célszerű teát készíteni a növényből, és belemártott tampont az orrlyukba helyezni, ezzel nagy eséllyel csökkentjük a vérzést. Kiegészítő kezelésként alkalmazzák belső vérzés, tehát a méh, a gyomor, a bél vérzése esetén. Túl erős menstruációs vérzés esetén napi két csésze pásztortáska-tea elfogyasztása ajánlott.Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska? Használják magas és alacsony vérnyomás normalizálására. Alkalmazhatjuk alkoholos tinktúraként: tíz-harminc cseppet téve csalánteába vagy vízbe. Vérző sebeket moshatunk le pásztortáskával.

A sérv, illetve belső szervek előreesésének gyógyítására, valamint az izmok és a tartószalagok erősítésére a pásztortáska-tinktúrás bedörzsölést ajánlják. A gyógyítandó szerv feletti bőrfelületet napi két-három alkalommal kell bedörzsölni a tinktúrával. A pásztortáska-tinktúrát készen lehet kapni.

A növénynek gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is van, utóbbi a magas kálium-tartalom miatt.

Mit készíthetünk belőle?

A pásztortáska levele, a gyökere és a magvai is ehetők. Nálunk kevésbé népszerűek a belőle készült étkek, de Kínában például úgynevezett hirtelensütött pásztortáska-levél is létezik, mint finom csemege.Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska? Hazánkban gyógyteaként használatos. A tea elkészítési módja a többi gyógynövényteához hasonló, a pásztortáska szárítva van apróra vágva, ebből 2 teáskanálnyit érdemes leforrázni 2 deci vízzel, majd állni hagyni nagyjából negyed óráig. Leszűrés után fogyasztható. Érdemes naponta kétszer-háromszor inni belőle, egy-egy csészével, lassan és édesítés nélkül.

Zöldsalátába is keverhetjük a növény fiatal, friss hajtásait.

Ki ne fogyassza?

Ahogyan a gyógynövények egy részének, a pásztortáskának is megvannak az ellenjavallatai, fogyasztása várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott. Ha a vérzés elhúzódik, és a pásztortáska nem segít, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.


Irodalom a lélek gyógyszere
Pásztortáska

Hát szokd meg, hogy nézni kell 
az eget, hogyha alatta állsz. Akkor látod, 
hogy görbül, mint fejed 
búbja felett az a karimás. 

Nem tudom, hogyan mondjam, 
arról beszélek, amikor puncsfagyit eszik 
a felhő, és hozzá kék fagyállót iszik. 

Ettől néha még a taknya is folyik, meg lóg. 
Azt mondják az esőé, meg az Istené, 
- mármint a láb - szerintem kizárt. 

És akkor búcsúzik egymástól 
a zsebkendő meg az orrfújás. 
- Egy szép napon még 
mélyre nyúlsz a zsebedben! 
Ebből gondolja, az következik, hogy érte... 
Ó, naiv kis cafatkám! 

Ezután kerül elő a bicska, meg a laposüveg. 
Aztán a pálinka útközben lötykölődve, 
csókot küld majd 
a szembejövő hölgynek.


(2009. február)