2011. október 19., szerda

Allium sativum L. - Fokhagyma

Foghagyma-foghajma, büdös hagyma-büdöshajma. 

A rendszertani besorolása:

A liliomvirágúak rendjében, a liliomfélék családjában, a hagymafélék alcsaládjának tagja.

Drog:

Friss fokhagyma - Allii sativi bulbus recens és az olaja - Oleum alii sativi.

Hatóanyag:

Kéntartalmú alliin, mely az alliináz enzim hatására allicinné alakul, enzim behatása nélkül részben ajoenné alakul.

Leírása:

Hosszúkás hagymagerezd (cikkely) összessége a hajtástöve melyet hártyás levelek borítják. A cikkelycsoportot fehéres színű burok veszi körül. A föld feletti levelei laposak, ormós hátú felül árkolt. Körbecsavarodó tőkocsány a szár csúcsa virágzás előtt. A virágzatát kevés virág alkotja, halvány rózsaszínűek gyakran csökevényesek és fel sem nyílnak. A virág leple zöld vagy fehéres színű. A lepellevelek lándzsásak, kihegyezettek és hosszabbak a porzónál. Jellegzetes szagú a növény minden része, ez még jellegzetesebbé válik a növény összezúzásával. Szepticid toktermése van, amelyben rekeszenként kettő-kettő fekete színű mag helyezkedik el.

Miben segít? 

Antibakteriális hatása a szájüregben, a garatban és a gégében, főként a friss fokhagyma fogyasztásánál - tisztítja a légutak. A tbc bacilusokat megöli az 1/1500 hígítású fokhagyma kivonat. "Candida albicans" okozta fertőzés kezelésénél hatásos. Erjedéssel járó bélfertőzésnél, jótékony hatású és féregűző. Vérrögképződést gátolja és csökkenti a vér magas koleszterinszintjét. Vérnyomás csökkentő. Megkönnyíti az emésztést és tartósítja az élelmiszert. A menstruációs görcsök enyhítésére használható. Mellékhatása az orrfacsaró szájszag fogyasztás után, mely egy korsó sörrel 10 méteres körzetben kiüríti a zárt helységet, tömegoszlatásban is hatásos lehet az újkori történelmünk tüntetései alkalmakor! Alkoholisták a fokhagymával fedik le a cefreszagot...

Mit készíthetünk belőle? 

Tea: Menta-citromfű teába 1-2 gerezd fokhagymát tegyünk és 10 perces áztatás után fogyaszthatjuk. Egy teáskanálnyi mézzel ízesíthető! Naponta egy csészényi tea fogyasztása elegendő. 

Főzésnél: Zúzott formában hasznosítjuk, amely így koleszterin szintcsökkentő és immunrendszert serkentő étel készíthető belőle. Továbbá: húsételek, főzelékek, halételek, gombaételek, levesek, töltelékek alap ízt adó növénye.

Mártás:Egy kanálnyi lisztet megpirítunk egy fakanálnyi margarinon, ezt követően az előzőleg összepréselt 6 gerezd fokhagymát beletesszük és felöntjük három deciliter húsleves levével, összekeverjük az elegyet és szájízalapján megsózzuk, szerelmesek több sót használhatnak!

Fokhagymasaláta: A fokhagymát az olajon puhára pároljuk, felengedjük a borral és még lefedve, lassan 10 percig pároljuk. Hűlni hagyjuk, majd elkeverjük, egy kanálnyi olajjal, sóval, a fűszerrel, a zöldpetrezselyemmel, a cukorral és az ecettel. Hozzávalók: 30 dkg tisztított fokhagyma, fél dl olaj, 1 kis kanál "Maggi" fűszer, fél dl fehérbor, 1 evő kanál vágott zöldpetrezselyem, 1/2 kis kanál só, 1 evő kanál olaj, 2-3 evő kanál ecet, 1 evő kanál cukor.

Fokhagyma sörtésztában: A tojásból, lisztből, sörből és a sóból turmixban egy sűrű palacsintatésztát készítünk. A fokhagymagerezdeket hústűkre tűzzük (6-7 darab/tű) és forró olajban aranysárgára sütjük. Hozzávalók: 5 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 1 tojás, 1,5 dl sör, só és olaj a kisütéshez.

Fokhagymaolaj: Apróra vágott 250 g fokhagymát helyezzük széles szájú üvegbe, öntsünk rá annyi olívaolajt, hogy az teljesen ellepje. Az edényt szorosan lezárjuk és naponta többször összerázzuk. Egy hétig végezzük e műveletet, majd átnyomkodjuk tartalmát egy szöveten, újra palackozzuk és hűvös helyen tároljuk. Ízületekre és izom masszírozásnál bedörzsöléssel alkalmazzuk. Meghűlés esetén egy kávéskanálnyi fogyasztunk belőle. Fülfájás esetében egy csepp a fülbe és dugjuk be vattával.
Fokhagyma szirup: Apróra vágott 500 g fokhagymát, egy literes, szélesszájú üvegbe helyezzük  rátöltünk almaecetet, amelyet előzőleg kétszeresére hígítottunk desztillált vízzel (cca. 4 dl almaecet + 4 dl desztillált-víz). Zárjuk le az üveget és egy hétig állni hagyjuk napi többszörös összerázással. Ezt követően adjunk hozzá  1 csésze glicerint és hagyjuk még állni egy-hétig  Nyomkodjuk át az anyagot szöveten, ezt követően keverjünk össze egy csésze mézzel, hűvös helyen tároljuk. Naponta három evőkanálnyi mennyiséget fogyasszunk étkezés előtt, torokfájás-, köhögés-, magsavérnyomás-, szívgyengeség- esetében.

Paszta: Szemölcsre és herpeszre ajánlott használata külsőleg.

Tabletta: Hörög-hurut és magas vérnyomás esetében alkalmazható.

Népi hagyomány alapján: A teát melyben fokhagymát áztattak nátha és megfázás esetében alkalmazták. A tífuszt és a kolerát gyógyították vele. Hús tartósítására is alkalmazták, így maradt ránk a kolbász receptje, fokhagyma nélkül elképzelhetetlen a kolbász. A fokhagymagerezd hüvelygombásodásánál való alkalmazása. A fokhagymát bevagdosták, gézbe csavarták és cérnával rögzítették, majd egy éjszakán át a hüvelybe helyezték, e műveletet háromszor ismételték meg. Amulettként való használata a fokhagymagerezdnek védte eleinket a szemmel veréstől és betegségek ellen. Háborúkban a harci sebek fertőtlenítését fokhagymával látták el. Fokhagymát helyeztek azokba a résekbe ahol a hangyák bementek a lakásba és így távol tartották a rovarokat a ház lakóitól. Temetkezés alkalmával az elhunyt mellé fokhagymát tettek, mert szüksége lehet rá a túlvilágon...

Vámpírok elleni védelem:

A Balkánon elterjedt népi folklór szerint a vámpír fél a fokhagymától. Ebből fakadóan a vámpír elleni egyik leghatékonyabb védekezésnek a fokhagyma fogyasztását, valamint a házak különböző pontjain fokhagymafüzérek elhelyezését tekintették. A román falvak egy részében a vámpírság gyanújába esett az, aki visszautasította, hogy fokhagymát egyen. A vámpírveszély elhárítására ilyenkor fokhagymával dörzsöltek be minden ablakot és ajtót. A többnyire csak két lakóhelyiségből, konyhából és szobából álló házacskák ilyenkor a fokhagyma, a döngölt földpadló penészes és dohos, valamint a főzéshez használt zsír szagának a tüzeléshez használt fa füstjével keveredő sajátos elegyét árasztották magukból, amely mélyen beívódott a bútorokba, használati eszközökbe és az emberek ruhájába.
A fokhagymát más kultúrkörökben is az életerő és az egészség egyik forrásának tartották, így már az ókorban is nagy becsben állt. Az ókori népek közül leginkább a babiloniak, a görögök és a rómaiak használták a fokhagymát gyógyításra. A középkorban született füveskönyvek szinte kivétel nélkül azon legcsodálatosabb növények közé sorolták, amelyek tele vannak energiával és életerővel. Mivel a fokhagymának univerzális gyógyerőt tulajdonítottak, ezért használták a legkülönbözőbb betegségek gyógyítására, de betegségmegelőzésre és mindenféle mágikus rontás elhárítására is. Az egyébként ázsiai eredetű hagyma a kelet-európai népek, a szlávok, magyarok és románok legfontosabb konyhakerti növénye, illetve leve és illóolajai révén a legkedveltebb fűszernövénye is. A fokhagyma allicin nevű anyagából áradó átható szag és íz az, amely a népi hiedelmek szerint oly riasztó a vámpírok számára, mert nem képesek megküzdeni ezzel az energiával és életerővel. Egyes mondák szerint ugyanis a fokhagyma ereje megakadályozza azt, hogy a vámpír ki tudja szívni áldozatának vérét, vagy ha ez mégis sikerülne neki, akkor a fokhagymával felerősített emberi vért nem képes táplálékul, azaz életadó forrásként felhasználni.
Vámpírok világa c. könyvből

Figyelem: tizenkettő évestől fiatalabb gyermeknek gyógyszerként való adagolását beszéljük meg kezelőorvosával!

Musical a lélek gyógyszere: 
Vámpírok bálja:

...Vendégek:
Csak a fokhagymára várunk
Tele tállal hozd ki hát
Csoda vár majd ma
A gyomorsavra
És a nép mégért kiált
És a nép mégért kiált!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!