2011. szeptember 28., szerda

Rosa spp. - Vadrózsafajok

Gyepűrózsa, csipkerózsa, csipkebokor, csicskenye, bicske, hecsedli, tüskefa.A rendszertani besorolásaRózsavirágúak rendjének rózsafélék családjában a rózsafélék alcsaládjába tartozó növény.Drog 

Vacokrész (Cynosbati pseudofructus), csipkebogyóhús (Cynosbati fructus sine semine) és a csipkebogyó (Cynosbati pseudofructus cum seminibus)

Hatóanyag 

A csipkebogyótermés C-vitamin tartalma 0,3 - 0,65%, tartalmaz vízben oldódó (B1 -B2 és P) vitaminokat, továbbá illóolajat, szénhidrátokat, karotionidokat, szerves savakat és pektint.

Leírása

A vadrózsa 0,5-3 m magas tüskés tarackoló (M) és támaszkodva kúszó (M-E) cserje.Csupasz vagy szőrős mirigytelen és mirigyes levelei lehetnek. A fehér-rózsaszín-bíbor színű virága szabadszirmú, kellemes illatú jellegzetes sok porzójú és termőjű. Termése piros-narancssárga-rozsdabarna színű csipkebogyó áltermés.  


Miben segít? 

A kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban hasznosítják rózsamagolaját, amely kiváló bőr regeneráló és a gombák szaporodását gátló hatással is rendelkezik, e tulajdonsága miatt száj- és toroköblítők alkotóelemeként használják. Vitaminpótló C-vitamin-forrásként. Teaként: bélhúrút-, epe-, máj-, gyomorzavarok és magas vérnyomás esetén alkalmazható. Készítenek belőle: pálinkát, likőrt, bort, szörpöt és lekvárt. Továbbá felhasználható meghűléses fertőzések megelőzésében és ezen betegségek utókezelésében. Enyhe gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is bír. A vadrózsának nincs mellékhatása!


Mit készíthetünk belőle?  

Teakeverék: 

Csipkebogyó-áltermés 30 g 
Cickafark 30 g
Hársfavirág 30 g 
Levendula 30 g 
Macskagyökér 30 g 

Az előírt arányban keverjük össze ezeket a teakomponenseket . Tegyünk a teakeverékből 3 csésze vízhez 3 teáskanállal , és főzzük 5-10 percen át, ezt követően szűrjük le. Napközben 3 csésze meleg teát igyunk .

Csipkeíz:

A csipkebogyót amelyet előzőleg jól megmostunk 10 percig 
áztatjuk hideg vízben . A bogyókat éles késsel kettévágjuk és a "magvakat" kiszedjük, ezután újra átmossuk hideg vízzel  és puhára főzzük kevés vízben , majd átpasszírozzuk. Az átpasszírozott 1 kg  gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, amíg kocsonyás állományú nem lesz. Forrón  töltjük üvegekbe, és légmentesen lezárjuk.  Hagyjuk kihűlni száraz gőzben.

Rózsalekvár:

A kora reggeli órákban begyűjtött rózsaszirmokat megmossuk, lecsurgatjuk róla a vizet, majd apróra összevágjuk. Az apróra vágott szirommal azonos mennyiségű mézzel összekeverjük, majd sűrű péppé főzzük, üvegekbe tesszük, lekötjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Rózsalekvárral kenhető a palacsinta és sütemények teteje, amelyek ezáltal ízletesebbek és jó illatúak lettek!