2014. április 1., kedd

Borsos menta - Mentha x piperita L.


Borsmenta, angol menta, fehérmenta.

Rendszertani besorolása:

Az árvacsalán-virágúak rendjének ajakosok családjába tartozó gyógy- és fűszer- növény. (Lamiales/Lamiaceae/Mentha).

Drog:


A megszárított virágzó hajtása – Menthae piperitae herba, levelei – Menthae piperitae folium, illóolaja: Aetheroleum menthae piperitae.

Hatóanyag:

A levelekben 2-4%, a virágzatban 4-6% illóolaj halmozódik fel amelyben: 40-60%-ban mentolt, mentolésztereket, mentonnalt, mentofuránt (a virágzatban,-minőséget rontja), jázmont, klorogénsavat tartalmaz. A további tartalomanyagai: cserzőanyagok 6-12% -ban,  flavonoidok,  triterpének, keserűanyagok és rozmaringsav.

http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/9437/1/NPR%203(4)%20214-221.pdf
A review of medicinal uses
and pharmacological  effects of Mentha Pipperita
Leírása:

Lágy szárú, évelő növény (H). Gyökértörzséből erednek módosult földbeli hajtásai (sztólói), valamint módosult földfelszíni hajtásai, melyek egyaránt alkalmasak 15-20cm hosszúságú gyökér és tarackszerű hajtásképzésre. A szára 30-100 cm magas, négyélű lilás elszíneződésű (antociános) elagázásos.
A levelek hosszúkás tojásdadok, fűrészes szélűek, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, erezete szárnyas, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld és többsejtes illóolajtartó mirigyszőrök találhatóak ott. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. A pallesens formán nem mutatkoznak elszíneződések a száron.
Virágzata  6-7 álörvökből álló összetett álfüzér. Virágai világos lila színűek. Termése vöröses barana makkocska, de magja csak ritkán csíraképes. Vegetatívan jól szaporodik.

Miben segít?

Görcsoldó, nyugtató, összehúzó.


A mentol fokozza a nyál és epetermelést, görcsoldó és gyulladáscsökkentő. Antiszeptikus hatású, enyhe érzéstelenítő és hűsítő. A gyógyászat ez által gyomor-, bél- és epegörcsök oldására, epekőképződés megakadályozására, továbbá szélhajtóként alkalmazza. Külsőleg használható bőrviszketés csökkentésére. Ecsetelők, cseppek és gargalizálók formájában garatnyálkahártya és orr- gyulladásaiban használják. Izomfájdalmakra és reumabedörzsölő szer az alkoholos kivonata.

Gőzinhaláció 

Légzőszervi indikációknál ideális megoldás. A levél forrázatával (1 evőkanálnyi), vagy illóolajával (3-5 csepp) végezzük. Keverhetjük akamilla virággal vagy eukaliptuszolajjal.

Bedörzsölés 

Fejfájás esetén a halánték és a homlok, légzőszervi betegségeknél a nyak és a mellkas területét dörzsöljük be borsmenta tartalmú kenőccsel, krémmel, vagy oldattal. Léteznek orrkenőcsök is, ezek illóolajtartalma maximum 5%. A terhesség alatti fejfájás is biztonságosan orvosolható vele. Vigyázzunk, hogy szembe ne kerüljenek! Alkalmazásuk 3 év alatti gyermekeknél tilos!  


Illóolaj

1db kockacukorra cseppentve vagy ujjnyi vízben elkeverve, napi adag: 6-12 csepp, 3 részre elosztva
tinktúra (1:5, 45% etanol) – napi adag: 2-3 ml.

Mit készítenek belőle?

Reumatikus betegségek kezelésekor krémek alkotórésze. Az illóolajat inhalációs célokra is használják orrnyálkahártya-gyulladásnál, légcsőhurutnál. Az élelmiszeriparban italok, édességipari termékek ízesítésére használják. Készülnek belőle kozmetikumok, szájvizek, fogkrémek.

Tea 

2-3 teáskanál borsmentát 2 dl vízzel (cca.5 perc forrás után) öntsünk le, 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le, és frissen fogyasszuk. Napi adag: 3-6 g levéldrog, vagyis 2-3 csésze tea. Mivel a borsmenta fő hatóanyaga az illóolaj, nagyon fontos, hogy a teát lefedve készítsük, és mindig frissen fogyasszuk! Egy szárított borsmentalevéllel végzett vizsgálatban egyszerű forrázatos kivonással lefedés és keverés nélkül a levélben található összillóolaj-mennyiség mindössze 33,2%-a volt kimutatható, ezt lefedéssel 39,4%-ra, lefedéssel és egyidejű keveréssel 48,9%-ra tudták növelni. Házilagos készítésnél a lefedés és egyidejű keverés ugyan nem kivitelezhető, a sima lefedés azonban igen.  

  
Mentás krémleves 4 fő részére

Olívaolaj,
1 fej vöröshagyma,
35 dkg zöldborsó,
1 db kisebb sárgarépa,
1,5 l zöldségleves,
só,
bors,
szerecsendió,
petrezselyem,
2 dl tejszín,
8-10 levél menta.

Olívaolajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát és a zöldborsót, majd tovább pirítjuk.
A borsó elkezdett ráncosodni, felöntjük a zöldséglevessel, hozzáadjuk a petrezselymet, a szerecsendiót, sózzuk (ha szükséges, mert lehet, hogy a levesünkben van elég só), borsozzuk, és lassú tűzön megfőzzük a zöldségeket. A borsó és a répa is megpuhult, botmixer segítségével pépesítjük a zöldségeket, majd szitán átszűrjük a levet, és újra visszatesszük a tűzre. A tejszínt egy kancsóba öntjük, majd fokozatosan hozzákanalazzuk a forró levest (ezzel a módszerrel megakadályozzuk, hogy a tejszín kicsapódjon). 
Amikor már eléggé felmelegedett a tejszín, akkor visszaöntjük a leveshez, és lassú tűzön tovább főzzük. Fontos, hogy szinte csak összemelegíteni kell, forralni nem! Legvégül levesszük a tűzről, a mentaleveleket összetépkedjük, majd hozzáadjuk a zöldborsóleveshez, és botmixerrel újra összeturmixoljuk.

Mentás-joghurtos frissítő (4 főre)

1 kígyóuborka,
7 dl natúr joghurt,
1 tk kömény,
1 tk koriander,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors,citromhéj reszelve,
4 ek citromlé,
1 kanálnyi menta felaprítva (zöld vagy gyömbér menta a legfinomabb), néhány menta-hajtás, díszként.


Turmixgépben vegyítsük az összetevőket addig, amíg egyenletesen pépes állagúak nem lesznek, majd tegyük fél órára a mélyhűtőbe. Jeges pohárban tálaljuk, leves helyett vagy könnyű esti levezetőként.


Alkoholmentes borsmenta koktél 

3 kanál cukor, 
6 dl tej, 
5 kanál menta szirup, 
1 dl tejszín, 
5 borsmenta levél

A tejet, a cukrot és a mentaszirupot keverjük össze, majd tegyük fagyasztás céljából kisméretű zacskókba. A mélyhűtőben tesszük és hagyjuk, amíg meg nem fagy. Ez idő alatt verjük fel a tejszínt és tegyük a hűtőszekrénybe. Közvetlenül fogyasztás előtt vegyük ki a megfagyott keveréket, rázzuk jól össze, de ne legyen túl pépes az állaga. Ezt követően töltsük poharakba, adjunk hozzá ízlés szerint tejszínt és egy-egy mentalevelet. Díszíthetjük még gyümölcsökkel (meggy, cseresznye).


Mojito

Jégkockák,
3 rész fehér rum (Bacardi),
1 öntet Angostura,
1 rész cukorszirup,
3 rész szódavíz,
0,5 lime leve,
4 leveles menta szár,

Pohárba tesszük a mentaleveleket, ráöntjük a cukorszirupot, a pohár alján teáskanállal morzsoljuk el a mentaleveleket. Belefacsarunk ezt követően lime-ot, feltöltsük a poharat jéggel a feléig. Hozzáadjuk a fehérrumot és az Angosturat, feltöltjük óvatosan szódavízzel, elkeverjük a koktélt, záróakkordként lime szeleteket teszünk a tetejére mentalevéllel dekorálva. Szívószállal kínáljuk, hogy tovább tartson a fogyasztása...


Mentalikőr

6 dl vodka / alkohol (jó minőségű),
2 csokor menta (friss levél),
4 dl víz,
40 dkg cukor,
2 ek citromlé,
4 csepp ételfesték (zöld).

A mentaleveleket megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk róluk a vizet, és felaprítjuk (csak pár vágással).
Egy dunsztos üvegbe tesszük a mentát, ráöntjük a vodkát/alkohol, és hagyjuk 1-2 napig állni. A vodka/alkohol elszíneződik a mentától, sárgás-zöldes színű lesz.

A vizet felforraljuk a cukorral, majd kihűtjük és belekeverjük a citromlét. A leszűrt vodkát összekeverjük a cukros vízzel, és tetszés szerint pár csepp ételfestékkel megszínezzük.

Hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk.


Mentás csokis torta

Csokis lap:

8 tojás,
80 g liszt,
20 g kakaó,
60 g cukor,

Mentolos krém:

100 g menta szirup,
100 g menta likör,
10 g zselatin,
280 g tejföl,

Csoki krém:

150 g csoki,
300 g tejföl,

Menta-csokis krém:

100 g menta csoki (vagy tejcsoki + menta aroma),
200 g tejföl,
menta szirup vagy menta likör, amivel meglocsoljuk a lapot,
menta levél a dekorhoz,

A csokitortához előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A lisztet és kakaót összekavarjuk. A tojássárgákat a cukor két harmadával kikavarjuk, amíg az háromszorosára nő és egy világos színű krém lesz belőle. A maradék cukorral felverjük a tojásfehérjéket. A tojásfehérje egy haramadát összekavarjuk a tojássárgájával, hozzáadjuk a kakaós lisztet és jól összekavarjuk, majd óvatosan hozzákavarjuk a maradék tojásfehérjét. Egy sütőpapírral kibélelt torta formába öntjük az összetételt és 40 percre betesszük a sütőbe.

Mentolos krém: a szirupot a likörrel együtt feltesszük a tűzre, s mikor felfőtt, hagyjuk kicsit zubogni, hogy elpárologjon az alkohol. Ennek a keveréknek a felében feloldjuk a zselatint, majd hozzáadjuk a maradék keveréket is. Hagyjuk hűlni, közben néha megkavarjuk. A tejfölt habosra verjük. Néhány kanál habot hozzáadunk a sziruphoz, összekavarjuk, majd ezt ráöntjük a többi habra, amit azután jól kikavarunk.

Csokikrém: a tejföl felét felmelegítjük, utána ráöntjük a reszelt csokira. Addig kavarjuk, amíg a csoki elolvad, majd hozzáadjuk a maradék tejfölt és krémesre kavarjuk.


A kihült lapot három lapra vágjuk. A mentolos kérmből és csoki krémből félreteszünk 2-2 evőkanállal. A legalsó lapot meglocsoljuk sziruppal és rákenjük a csoki krém felét. Rátesszük a második lapot, meglocsoljuk sziruppal, s rákenjük a mentolos krémet. Rátesszük a harmadik lapot, meglocsoljuk sziruppal és rákenjük a maradék csoki krémet. A félretett krémet arra használjuk, hogy sugarakat húzunk a torta közepéből. Azután ezeket elkenjük a torta tetején és egy fogpiszkálóval hullámokat húzunk bele. A tortát hűtőbe tesszük és elkészítjük a menta-csokis krémet. A tejföl felét felmelegítjük, hozzáadjuk a menta-csoki reszelékhez, s addig kavarjuk míg a csoki elolvad. Ezután hozzáadjuk a maradék tejfölt és krémesre kavarjuk. Kivesszük a tortát a hűtőből, majd felszeleteljük. Elvágjuk hosszába, keresztbe, majd pedig átlósan. A háromszög alakú szeleteket spirál alakban helyezzük el egy tányéron (a hosszabb oldala mindig balra mutasson). A menta-csoki krémmel ízlés szerint feldíszitjük, majd néhány menta levelet teszünk a tetejére. 


Irodalom a lélek gyógyszere:



Áprily Lajos - Menta

Magját valaki Krőzus
kezével szórta szét:
menta-kert a patak-part,
menta-mező a rét.
A nyáj, ha inni jő le,
mentás gyepet tapos,
a forrásnál az árnyék
mentától illatos.

Ahol leülsz, ruhádnak
vadmenta-szagja lesz,
s amerre jársz, a fátyla
utánad lengedez.

Ha levelét kezeddel
összemorzsolgatod,
Párizs parfőmje helyett
ez lesz az illatod.

S éjjel, ha még nem alszol,
s felém nyújtod kezed,
álmomban menta-réten
vándorolok veled.


Nagyálmos Ildikó - A kisház lakója 


A kisház sötét, álmos, fénytelen,
por telepszik meg a fészeren,
lakója régen új utakra lelt,
magával vitte, mi érdekelt.
Engem meg bezárt, szorít a szűk verem,
szétfeszíteném, de magam sem lelem,
kezemben él nélküli kés,
ölelni kéne, ölni túl kevés.

Azok a nyárvégi találkozások,
borsmenta- és zsályaszagú estek,
azok a felemás átváltozások,
amikor lüktettek, fájtak a testek.
Azt akarom, hogy soha ne féljek,
ne kötődjek és ne legyek szabad,
baracklekvárszagú legyen a holnap,
ne menjen el, és ne mondja: marad.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!