Szelídgesztenye,
jóféle gesztenye,
maróni gesztenye, nemes gesztenye.
Rendszertani
besorolása
A bükkfavirágúak rendjében a bükkfafélék családjának Castanoidae alcsaládjába tartozó növény.
Drog
A bükkfavirágúak rendjében a bükkfafélék családjának Castanoidae alcsaládjába tartozó növény.
Drog
Lombevele: Castaneae folium.
Hatóanyag
A levele 10% mennyiségben cseranyagot, flavonoidokat, pektint, inozitot, gyantát, zsíros anyagokat tartalmaz.
A
népgyógyászat használja termését, amely élelmiszerként
használható -„burgonya” helyettesítő. A termése
tartalmaz: szénhidrátot
- 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt.
Gazdag
zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Növényi
rosttartalma 8,1 gramm.
Vitamintartalma: C-vitamint (27,3 mg), E- és B1-, B2- és
B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi
anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot,
magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és
a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
Leírása
Leírása
Terebélyes,
hatalmas törzsű, szép lombkoronájú termesztett vagy díszlő fa.
Karógyökérzete mélyre növő. Oldalgyökerei gyakran a föld
felszíne fölé emelkednek és az ott elhelyezett tereptárgyakat
megemelik. Törzse 25-30 m magasságot érhet el. Kérge idősebb
korára hasadozóvá válik. Szórt állású, hosszúkás-lándzsás
levelei vannak. Egylaki, váltivarú porzós és termős virágai
vannak. A termős virágokat kupacs veszi körül. Jellegzetes
makktermése van, amely augusztustól-októberig érik be.
Miben
segít?
Köhögéscsillapító,
összehúzó hatású.
Gombaölő hatás
A szelídgesztenyéből olyan gombaölő anyagot vontak ki, amely számos gombás megbetegedést okozó mikroorganizmust képes volt elpusztítani. Annak ellenére, hogy ez az anyag fehérje természetű, még viszonylag magasabb hőmérsékleteken is ( 40 ⁰C) megőrzi hatékonyságát. Ráadásul, azt is igazolták, hogy képes gátolni az AIDS kórokozójának, a HIV vírusnak egyes enzimeit is. Ezek a felfedezések elsősorban a gyógyszergyártásban lehetnek hasznosak. Az nem ismert, hogy az gesztenye fogyasztásával milyen előnyös hatásokat gyakorolhat a szervezetre.
Csecsemőtáplálás
A szelídgesztenye nagyon sokféle aminosavat tartalmaz, melyből aztán a szervezetben felépülnek a fehérjék. Csecsemőkorban ezen aminosavak legfőbb forrása a tej. Előfordulhat, hogy az anyatejet tehéntejjel kell pótolni, viszont a tejcukor-érzékenység következtében ez sok esetben nem megfelelő. Ilyenkor próbálkoznak szójatejjel vagy más megoldásokal. Kimutatták, hogy a gesztenyéből készített püré nagyszerűen pótolja a csecsemők számára szükséges aminosavakat, és viszonylag ritkán alakul ki vele szemben alergia. Természetesen ez a megoldás a mai modern tápszerek ismeretében nem feltétlenül a legelsőként választandó, de minden esetre megfontolás tárgyát képezi.
Népgyógyászati felhasználás
A népigyógyászatben a szelídgesztenye főzetét, köhogésre, megfázásra, valamint aszmára adják, míg a nyersen fogyasztott gesztenyével hasmenést kezelnek.
A szelídgesztenyéből olyan gombaölő anyagot vontak ki, amely számos gombás megbetegedést okozó mikroorganizmust képes volt elpusztítani. Annak ellenére, hogy ez az anyag fehérje természetű, még viszonylag magasabb hőmérsékleteken is ( 40 ⁰C) megőrzi hatékonyságát. Ráadásul, azt is igazolták, hogy képes gátolni az AIDS kórokozójának, a HIV vírusnak egyes enzimeit is. Ezek a felfedezések elsősorban a gyógyszergyártásban lehetnek hasznosak. Az nem ismert, hogy az gesztenye fogyasztásával milyen előnyös hatásokat gyakorolhat a szervezetre.
Csecsemőtáplálás
A szelídgesztenye nagyon sokféle aminosavat tartalmaz, melyből aztán a szervezetben felépülnek a fehérjék. Csecsemőkorban ezen aminosavak legfőbb forrása a tej. Előfordulhat, hogy az anyatejet tehéntejjel kell pótolni, viszont a tejcukor-érzékenység következtében ez sok esetben nem megfelelő. Ilyenkor próbálkoznak szójatejjel vagy más megoldásokal. Kimutatták, hogy a gesztenyéből készített püré nagyszerűen pótolja a csecsemők számára szükséges aminosavakat, és viszonylag ritkán alakul ki vele szemben alergia. Természetesen ez a megoldás a mai modern tápszerek ismeretében nem feltétlenül a legelsőként választandó, de minden esetre megfontolás tárgyát képezi.
Népgyógyászati felhasználás
A népigyógyászatben a szelídgesztenye főzetét, köhogésre, megfázásra, valamint aszmára adják, míg a nyersen fogyasztott gesztenyével hasmenést kezelnek.
Mit
készítenek belőle?
Szamárköhögésre,
görcsös köhögési rohamok enyhítésére teáját készítsük
el.
Kozmetikai
ipar hajápolási, hajmosó készítményekben alkalmazza
gyógyhatását.
Gesztenyés muffin
A keményítőtartalmánál fogva a
gesztenye tápértéke is magas. Vigyázzunk, az összetevők alapján
egy igen kalóriadús édességhez jutunk! Káliumban is bővelkedik,
ami főleg a téli hónapokban hasznos, hisz akkor nehezebben jutunk
gyümölcshöz.
Hozzávalók:
5dkg liszt
1 csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor
Tejszínhab és őrölfahéj a tetejére
Gesztenyés diplomatapuding
Vendégváróként gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
Gesztenyemassza, babapiskóta, 4dl tejszínhab és rum.
A gesztenyemasszát össze kell keverni a tejszínnel, utána a babapiskótákat meg kell mártani rumban és kibélelni velük a formát (alul és körben is). Vigyázni kell, hogy tényleg csak megforgatni a rumban és nem áztatni! A kibélelt formába egy réteg gesztenye, majd egy réteg piskóta következik egészen addig, amíg a massza el nem fogy. A tetejére piskóta kerüljön! Egy kistányérral le kell nyomni a tetejét és rajta is hagyni másnapig a hűtőben. Fogyasztás előtt tányérra kell borítani (a folpack miatt könnyen kijön) és a tetejére csokimáz kerül (porcukor, kakaópor, tej) és tejszínhab a közepére.
Gesztenyebomba
Gabona helyett kenyérsütésre is
használják a gesztenyét. Főleg téli időszakban fontos, hogy
fogyasszuk, bővelkedik káliumban, amely nyugtatóan hat a belekre
és elősegíti az egészséges szívműködést is.
Hozzávalók:
kevés tej
10 dkg mazsola
Tetejére 2dl tejszín, 1 evőkanál
porcukor és csokoládémáz.
Gesztenyepüré
Hozzávalók:
1
kg gesztenye
3 dl
tej
4 dl
víz
1
vaníliarúd
5 dkg
kristálycukor
1,5
dl habtejszín
5 dkg
olvasztott vaj
Tálaláshoz:
A gesztenyék
púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a
gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé
alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet
öntünk alájuk. A 120 fokra
előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő
alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik. Még forrón a gesztenyéket megszabadítjuk
külsű és belső héjuktól. Amennyiben a belső barna héj nem jön le egyes szemekről, tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe
dobjuk, utána könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1
kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók
mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a
nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is
csökkentse!) A csupasz
gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd
kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt
puhára főzzük, leszűrjük. A cukorból és 1
dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk. Turmixban
pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal. A krémes masszát
tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és
a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
A dermedési idő
elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy,
ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).Tejszínhabbal
tálaljuk.
Narancskrémes
gesztenyerolád
Hozzávalók:
3 csomag gesztenye,
2 evőkanál rum,
2 evőkanál liszt,
1 dl tej,
5 dkg margarin,
5 dkg porcukor,
2 db narancs,
csokimáz
A narancsok héját lereszeljük, az egyik levét kifacsarjuk, a másikat lehártyázzuk, a húsát felaprítjuk. A narancskrémhez lisztből, tejből, narancsléből besamelt főzünk, ha kihűlt, kanalanként belekeverjük az előre habossá kevert margarinos-cukros-narancshéjas krémbe, végül belekeverjük a narancs húsát is. A gesztenyemasszát és a rumot keverőgéppel átdolgozzuk, majd egy folpackon vizes kézzel kb. 30x20 cm nagyságúra nyomkodjuk. A közepére csíkban elosztjuk a narancskrémet, és a folpack segítségével a gesztenyét feltekerjük. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, majd a folpack levétele után bevonjuk csokimázzal.
Hozzávalók:
3 csomag gesztenye,
2 evőkanál rum,
2 evőkanál liszt,
1 dl tej,
5 dkg margarin,
5 dkg porcukor,
2 db narancs,
csokimáz
A narancsok héját lereszeljük, az egyik levét kifacsarjuk, a másikat lehártyázzuk, a húsát felaprítjuk. A narancskrémhez lisztből, tejből, narancsléből besamelt főzünk, ha kihűlt, kanalanként belekeverjük az előre habossá kevert margarinos-cukros-narancshéjas krémbe, végül belekeverjük a narancs húsát is. A gesztenyemasszát és a rumot keverőgéppel átdolgozzuk, majd egy folpackon vizes kézzel kb. 30x20 cm nagyságúra nyomkodjuk. A közepére csíkban elosztjuk a narancskrémet, és a folpack segítségével a gesztenyét feltekerjük. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, majd a folpack levétele után bevonjuk csokimázzal.
Gesztenyés gomba
Hozzávalók:
15 dkg gesztenye,
15 dkg gesztenyemassza,
2 vöröshagyma,
8 közepes nagyságú csiperkegomba,
1 tojás,
2 dl száraz fehérbor,
só,
bors,
reszelt szerecsendió,
vaj,
szójaszósz,
1,5 dl tejszín
A gesztenyét meghámozzuk, vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük. A lehéjazott vöröshagymákat finomra vágjuk, a gombafejeket megmossuk. A finomra vágott hagymát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt gesztenyemasszát és a főtt gesztenyéket, valamint a tojást, és szerecsendióval ízesítve jól összedolgozzuk, hogy masszát kapjunk. Az így kapott tölteléket a megtisztított gombafejekbe töltjük. A töltött gombafejeket egy jénaiba tesszük, alá szójaszószt és fehérbort öntünk. Lefedve 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. A gombafejeket tálra helyezzük, a jénaiban visszamaradt levet tejszínnel összeforraljuk, az így kapott mártással leöntve tálaljuk a gombát.
Hozzávalók:
15 dkg gesztenye,
15 dkg gesztenyemassza,
2 vöröshagyma,
8 közepes nagyságú csiperkegomba,
1 tojás,
2 dl száraz fehérbor,
só,
bors,
reszelt szerecsendió,
vaj,
szójaszósz,
1,5 dl tejszín
A gesztenyét meghámozzuk, vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük. A lehéjazott vöröshagymákat finomra vágjuk, a gombafejeket megmossuk. A finomra vágott hagymát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt gesztenyemasszát és a főtt gesztenyéket, valamint a tojást, és szerecsendióval ízesítve jól összedolgozzuk, hogy masszát kapjunk. Az így kapott tölteléket a megtisztított gombafejekbe töltjük. A töltött gombafejeket egy jénaiba tesszük, alá szójaszószt és fehérbort öntünk. Lefedve 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. A gombafejeket tálra helyezzük, a jénaiban visszamaradt levet tejszínnel összeforraljuk, az így kapott mártással leöntve tálaljuk a gombát.
Gesztenyeleves
Hozzávalók:
1 kg gesztenye,
2 db tojás,
2 dl tejföl,
1 liter húsalaplé,
rum,
mazsola
A gesztenyéket megsütjük, majd nedves konyharuhába csomagoljuk, és pár percig állni hagyjuk - így könnyebb megpucolni. A pucolt gesztenyét összetörjük, akár durvára le is darálhatjuk. A húslevest felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyét. Készítünk hozzá egy habarást. A tejfölt összekeverjük két tojássárgájával. Amikor a leves újra felforrt, pár kanálnyit a tojásos tejfölhöz keverünk, majd a habarást a leveshez adjuk. Rumba áztatott mazsolabetéttel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg gesztenye,
2 db tojás,
2 dl tejföl,
1 liter húsalaplé,
rum,
mazsola
A gesztenyéket megsütjük, majd nedves konyharuhába csomagoljuk, és pár percig állni hagyjuk - így könnyebb megpucolni. A pucolt gesztenyét összetörjük, akár durvára le is darálhatjuk. A húslevest felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyét. Készítünk hozzá egy habarást. A tejfölt összekeverjük két tojássárgájával. Amikor a leves újra felforrt, pár kanálnyit a tojásos tejfölhöz keverünk, majd a habarást a leveshez adjuk. Rumba áztatott mazsolabetéttel tálaljuk.
Irodalom a lélek gyógyszere
Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Gesztenyéből fabrikálok
Buksi fejű barna bábot.
Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Ha vagytok már jó néhányan,
Megnyitom a bábszínházam.
Nemes Nagy Ágnes: Gesztenyefa levél
Találtam egy falevelet,
gesztenyefa levelet.
Mintha megtaláltam volna
egy óriás tenyeret.
Ha az arcom elé tartom,
látom, nagyobb, mint az arcom.
Ha a fejem fölé teszem,
látom, nagyobb, mint a fejem.
Hogyha eső cseperegne
nem bánnám, hogy csepereg,
az óriás nappal - éjjel
óriási tenyerével,
befödné a fejemet
Gyárfás Endre:
Gesztenyéző
Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Gesztenyéből fabrikálok
Buksi fejű barna bábot.
Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Ha vagytok már jó néhányan,
Megnyitom a bábszínházam.
Nemes Nagy Ágnes: Gesztenyefa levél
Találtam egy falevelet,
gesztenyefa levelet.
Mintha megtaláltam volna
egy óriás tenyeret.
Ha az arcom elé tartom,
látom, nagyobb, mint az arcom.
Ha a fejem fölé teszem,
látom, nagyobb, mint a fejem.
Hogyha eső cseperegne
nem bánnám, hogy csepereg,
az óriás nappal - éjjel
óriási tenyerével,
befödné a fejemet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást!