Rendszertani besorolása
A fészekvirágzatúak rendjébe, a fészekvirágzatúak családján belül nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó növény.
Drog
A gyökérdrog. Taraxaci radix, a levéldrog: Taraxaci folium, a gyökértörzsből és tőlevélből álló drog: Taraxaci herba cum radix.
Hatóanyag
Triterpén, keserűanyag a laktukapikrin, C, A, B-vitaminok, szaponin és kállium.
Leírása
A fészekvirágzatúak rendjébe, a fészekvirágzatúak családján belül nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó növény.
Drog
A gyökérdrog. Taraxaci radix, a levéldrog: Taraxaci folium, a gyökértörzsből és tőlevélből álló drog: Taraxaci herba cum radix.
Hatóanyag
Triterpén, keserűanyag a laktukapikrin, C, A, B-vitaminok, szaponin és kállium.
Leírása
Évelő (H), tőrózsás növény,
melynek vastag, húsos, tejnedvet tartalmazó gyökere van.
Többfejű,-hengeres, -egyenes gyöktörzse minden egyes ágából
tőlevélrózsát és több, egyfészkű tőkocsányt fejleszt.
Számos levele felálló vagy lefekvő, 10-20 cm hosszú. Alakjuk
megnyújtott visszás tojásdad. Ritkán épek, rendszerint kacurosak
vagy öblösen fogasak, lefelé görbülő fogakkal, háromszögű
vagy keskeny szeletekkel. A levelek a nyélre hosszan lefutók. A
tőkocsány 5-10 cm magas, csöves. A virágzat (fészek) 20-25 mm
hosszú, 30-35 mm átmérőjű. A virágok aranysárga színűek,
csak napos időben nyílnak áprilisban. Érett kaszattermését
bóbiták segítségével szél elröpíti, ha nedves talajra hull
rögtön csírázásba kezd.
Miben segít?
Miben segít?
Epehajtó, vizelethajtó.
A pitypangot már az ókorban is
használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét
és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és
emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú
triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.
A népi gyógyászatban igen elterjedt,
több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó
komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják.
Gyökere megpörkölve feketekávé-pótló. Élelmezési jelentősége
a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában
fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és
főzeléknek.
A népi gyógyászatban több mint 500
különböző néven ismerik, tavasszal a kankalinnal, csalánnal
együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük
a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú
levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelék alapanyag párolva.
Mit készítenek belőle?
Pitypangsaláta
25 dkg pitypanglevél, 20 dkg
márványsajt, 10 dkg füstöli szalonna, 10 dkg vajban pirított
kenyér, 2 evőkanál tejszín, 2 héjában főtt burgonya, 1 gerezd
fokhagyma, ecet, só, bors.
Egy nagy tálban összekeverjük a
tejszínt, ecetet, a szétdörzsölt fokhagymát. Hozzákeverjük a
megtisztított pitypangot, az apró kockára vágott főtt burgonyát
és az ugyancsak apróra vágott sajtot. A szalonnát előzőleg 5 percig vízben
kell forralni és utána szárazra törölni. Tálalás előtt
serpenyőben megpirítjuk a füstölt szalonnát, és az apróra
vágott kenyeret, majd mindkettőt a salátába keverjük.
Pongyolapitypang-főzelék
Lehetőleg a fiatalabb és zsengébb
leveleket (500 g) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát
levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben
főzzük. A vízből szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd
finomra vágjuk. Lábosba szórjuk, húsleves levével felöntjük,
csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított
zsemlemorzsával összeérésig pároljuk, vagy 100 g vajon, csipet
sóval és borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál lisztet rászórva,
néhány kanál húslével felöntjük, ezt követően még kb.
negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot.
Resztelt burgonyával, fasírttal vagy sült virslivel fogyasztjuk.
Párolt pitypangfej
Ezt az ételt ínyencmestereknek
ajánljuk, íze a bimbóskelhez hasonlít. A levélrózsák közötti
fejletlen fészekvirágzatokat gyűjtjük össze. Ezeket a sárgás
színű, összehajló „bimbókat” kb. 3 percig, lobogó vízbe
szórva főzzük, majd vajjal, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
Előételnek vagy körítésnek tálaljuk.
Pitypangpüré
A fiatal pitypangleveleket felfőzzük,
szitán lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, húsleves levében
megpároljuk, liszttel behabarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük.
Forró tejszínnel meglocsoljuk.
Vegyes pitypangsaláta. Olajból,
borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával
salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl.
petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség
szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon
keveset), majoránnát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más
fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst,
koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát,
rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk.
A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól
átforgatjuk és legalább egy órán át, ha van időnk, tovább
állni hagyjuk.
Pongyolapitypang-saláta
olvasztott vajban. 250 g fiatal
pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal
ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk,
közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé
hozzáadásával fejezzük be.
Pongyolapitypang-saláta póriasan
A tál alján egy fokhagymagerezdet
szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1
teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára
keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott,
lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig
állni hagyjuk (kb. 30 perc).
Pongyolapitypang-saláta parasztosan
Meleg, fokhagymával kikent lábosba
szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva,
csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt
ropogósra pirított füstölt szalonna-szeletekkel díszítjük.
Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.
Pitypangfejsaláta
A még „bimbózó” virágzatot (200
g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1
kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra
vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van,
kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál
borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket
beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény
tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.
Sajtos pitypangsaláta
A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész
ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1
teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet
kenyeret, amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk
hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű,
zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és
30 percig érni hagyjuk.
Pitypangszirup
3-4 marék friss pitypangvirágzatot 2
l vízben puhára főzünk, leszűrjük és a forró lébe 1 1/2 kg
cukrot és 2 db citrom levét keverünk. Folyamatos keverés közben
a folyadékot olyan hosszú ideig főzzük, amíg teljesen
szirupszerűvé (nyúlóssá) nem válik. Ekkor a szirupot jól
záródó üvegekbe töltjük. Az így nyert szirup, ha gondosan
készült, a valódi méztől alig különböztethető meg.
Pitypangbor
Száraz időben 4 1/2 l
pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2
liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig
áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn
átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba
dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1
citrom héját, valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy
fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy
porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg
test-meleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren
elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az
edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk,
ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel
letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az
edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan
lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.
Irodalom a lélek gyógyszere:
Szép Ernő: Pitypang
Nótába nem írnak
Gomblyukba nem tűznek
Nem tesz kirakatba
A virágos üzlet
Mert te nem vagy ritka
Mert te nem vagy drága
Csak az árokpartról
Nézel a világba
Mintha kis nap sütne
Orcád oly szép sárga
Te pitypang,
Te pitypang virágja
Az urak, a dámák
Ugye rád se néznek
Tán le is tagadnák
Az ismeretséget
Pedig hogy meggyúrtunk
Hogy agyontépáztunk
Te kezes, te kedves
Falusi pajtásunk
Hófehér lelkedet
Szétfújtuk a nyárba
Te pitypang,
Te pitypang virágja
Ezennel én tőled
Bocsánatot kérek
Köszönöm azt a kis
Könnyű gyermekséget
Köszönöm hogy itt vagy
Lehajlok utánad
Gyere bemutatlak
A kaméliának
Csak nevess rá bátran
Mezítlábos árva
Te pitypang,
Te pitypang virágja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást!