2012. február 18., szombat

Orvosi zsálya - Salvia officinalis L.

Kakastaréjfű, kerti zsálya, zsálya
Rendszertani besorolása


Az árvacsalánvirágúak rendjében az ajakosok családjába tartozó évelő növény.


Drog


Szárított levél - Salvie folium, illóolaja - Aetheroleum salvie.


Hatóanyag


Alfa és béta tujon, borneol, cineol, kámfor és pinén.


Leírása


Mélyre hatoló erősen elágazó gyökere, szára félméter magas, idősebb korban elágazó szürkésbarna. A hajtáságak négyszögletűek keresztmetszetet tekintve. Levelei hosszúkás lándzsásak vagy megnyúlt tojás alakúak, szélük csipkés, fonáka szőrös. Két-három virágból álló virágzata összetett álfüzér, öt-nyolc álörvben. Ibolyáskék-rózsaszín-fehér színű a pártája. Kétajkú csészéje mirigyesen szőrös. Termése makkocska, gesztenye-vörösbarna színű.


Miben segít?


A zsálya gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik. Ismeretes a verejtékképződést szabályozó hatása is. Ajánlják fogínygyulladás, száj- és garatnyálkahártya-gyulladás ellen öblögető szerként. Légzőszervi megbetegedésekre a zsálya az egyik legjobb gyógynövény. Belsőleg történő használata felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlott, hasmenésgátló. Összehúzó és antibiotikus hatású.
A levelek rovarcsípések és kisebb duzzanatok kezelésére alkalmasak, ha a sérült felületet bedörzsöljük a levél nedvével.


Mit készítenek belőle?


Tea: tegyünk 1 csésze előzőleg felforralt meleg vízzet 2 teáskanálnyi szárított vagy friss zsályalevélre, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit érdemes belőle fogyasztani. Kihűlve gargarizáló oldatként is alkalmazható. A száj-, a fogíny- és toroknyálkahártya gyulladásának kezelésére.
Ha a tea elkészítéséhez csak 1 teáskanálnyi zsályalevelet használunk, napi háromszori, étkezések előtt történő fogyasztásával a teltségérzettel járó emésztési panaszok orvosolhatók vele.


Forrázat: Belsőleg a húgyutak fertőtlenítésére, bélhurut ellen használható.


Borogatás: Torok- és gyulladásos testrészek öblögetésére, borogatására.


Fürdő: Aranyérbántalmak esetén. 


Fűszerként: Levesek, sültek, halak, gombás ételek ízesítőjeként használják leginkább.

A napi 6 gramm zsályaadagot nem szabad túllépni. A magas tujon-tartalom miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyukák, állapotos nők és alacsony vérnyomásúak ne fogyasszanak zsályateát. (szapora szívverést, szédülést és epilepsziás görcsöt idézhet elő)


Irodalom a lélek gyógyszere:Mátyás Ferenc: Vadvirágcsokor / részlet:

Zsálya

Mint az ég, azúrkék szép virága,
neve parasztosan hangzik: zsálya,
napimádó pogány, sok mézet ád,
ha megtetszik, kösd csokorba , ne szánd,
nyári virág, vázádban legyen dísz,
úri neve: Salvia prantensis.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!