2012. január 9., hétfő

Fahéj - Cinnamomum verum (Cinnamomun zeylacinum)

 
Cimet, cinet, ceyloni fahéj.

A rendszertani besorolásaA babérvirágúak rendjében, a babérfélék családjában tartozó növény.Drog A fa héja - cinnamomi cortexHatóanyag Csersav, gyanta, nyálka, cokor, keményítő és fahéjaldehid.


LeírásaTrópusi fa, amely 15-20 m is megnő, dúsan ágas örökzöld. Termesztésben három métertől visszavágjág és nem engedik nagyobbra nőni. Levelei keskenyek lándzsásak, kihajtáskor élénk piros színűek.Miben segít? A kéreg szélhajtó, antibakteriális, görcsoldó, összehuzó és hányáscsillapító hatást fejt ki. Az illóolaja antifugális, antivirális és antibakteriális hatású.A népi gyógyászatban alkalmazása széleskörű, felhasználják emesztési zavarok, étvágytalanság, hányás, hasmenés, menstruációs panaszok, lumbagó, meghűlési panaszok és asztma kezelése esetében is.A kérget és az illóolajat fito és aromaterápiás kezeléseknél egyaránt alkalmazzák. A kéreg étvágy és emesztésjavító, gyomorerősítő, továbbá a szájüreg gyulladásos folyamatai ellen sikeresen alkalmazható. Galenusi készítményekben főként íz és aroma javítóként használják. Az illóolaja belsőleg a fertőzések okozta megbetegedések kezelésére, külsőleg reumás bántalmak enyhítésére alkalmazzák.


Mit készíthetünk belőle?  Mézes fahéj: A mézet összekeverjük örölt fahéjjal és lekvár helyett kenyérre kenve fogyasztjuk. Koleszterincsökkentő hatást érünk el vele és védelmet a szívinfarktus ellen. A szívinfarktust átélők is fogyaszthatják, mert könnyíti a légzést és a szív munkáját. A méz és a fahéj keveréke visszaadja az erek rugalmasságát, értelemszerűen idős embereknek javalott a használata.


Ünnepek utáni emesztési gondok enyhítő eledele: Kettő kanál mézet egy kanál fahéjjal elkeverünk és fogyasztjuk, a gyomorsav túlzott képződését ellensúlyozzuk így.


Pattanás, mitesszer eltávolító szer: Egy kanál fahéjat összekeverünk három kanál mézzel. A nap végezetével lefekvés előtt be kell kenni a pattanásos-mitesszeres bőrfelületet 15-30 percig rajta hagyjuk ezt követően langyos vízzel lemossuk. Egy hét kezelés után és a helyes étrend betartása mellett (zsír-fűszer-alkohol... mérsékelt használata mellett) eltűnik a kellemetlenség.


Forralt bor: 800 ml száraz vörösborhoz, 80 gramm mézet (cukor végső esetben) 2-4 rúd fahéjat, 8 szem szegfűborsot, 4 szelet citromot adunk. Lassú lángon 60 celziusz fokig hevítjük és nem forraljuk, mert az aromák elvésznek! E nedű 15 perc alatt elkészíthető! A tálalás és diszítés egyéni kreativítás záloga, ahogy a fogyasztás mértéke és mennyisége is...


Irodalom a lélek gyógyszere:
 

A fahéj illata

Szíved mélyébe rejtem szerelmem.
Ajkaim angyali mosollyal kínálom,
érzésem sejtjei száguldanak ereidben,
finom csókoddal véredben oldódom fel,
és nem érezzük, hogy a vége fájdalom.

Elvérzek szerelmed fahéj-illatú oltárán,
istennővé emeltél, de nem vagyok bálvány,
templomot építettél, hozzám imádkoztál.
Inkább vérezvén válok áldozattá,
mert nem érzem sebeim, ha te ölelsz át.

Tiéd a Napom, míg élek,
sugaraival csókollak, cirógatlak Téged.
Tiéd a Holdam, ha épp halott vagyok,
ezüst fényével vonom be tested,
hogy kerüljön el Téged minden fájdalom.

Tiéd az Utam, amin járok.
Tiéd az Erdőm, ahol álmodom.
Valóban vörösen izzom,
vadabb színem jól látod,
szerelmes szavaid szerelmesen iszom.

Mosolyod lágy dallamát hallgatom.
Elvérzek szerelmed fahéj-illatú oltárán.
Ne imádkozz hozzám, nem vagyok bálvány,
ember vagyok, bár kezemben sok a hatalom.
Tiéd az Utam, az Erdőm, a Holdam, s Napom.

Szívem mélyébe rejtve szerelmed.
Ajkad lázasan kínálod,
érzésed sejtjei száguldanak ereimben,
lágy ízű csókommal, véremben oldódsz fel,
és nem érezzük, hogy a vége fájdalom.

Lonci

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!