2011. október 3., hétfő

Őszi margitvirág - Chrysanthemum parthenium (L.) BERNH.

Apró margitvirág, anyafű, őszi aranyvirág


A rendszertani besorolása


A fészekvirágzatúak rendjében a fészekvirágzatúak családjában a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó növény.

Drog 

A virágzó hajtás (Chrysanthemi parthenii herba).

Hatóanyag 

Keton típusú szeszkviterpén a parthenoid. 

Leírása

Lágy szárú évelő növény (H). Sekélyre hatoló gyökerei vannak rövid gyöktörzsel . Szára alul fásodik 45-80 cm magas. A bokor változatos formát fejleszthet a felálló típustól a szétterülőig. Az alsó levelei nyelesek a felsők ülők. Sátorozó virágzata van fehér színű sugárvirágokból és sárga színű csövesvirágokból. 

Miben segít? 

Migrénellenes hatású, fejfájás csillapító.

Mit készíthetünk belőle?  

Főzet: A növény virágának főzete enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenséget.
Konyhában: A növény frissen szedett levelét fogyaszthatjuk szendvicsben, de tehetjük salátába is. Ha a zsíros, magyaros ételekbe belefőzünk néhány levelet, akkor emészthetőbbé válik tőle az étel.

Népi gyógyászatban: a növényt ősidők óta alkalmazzák menstruációs zavarok, gyermekágyi és emésztési panaszok kezelésére, külsőleg zúzódások és duzzanatok borogatására, valamint rovarölőszérként.  A szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúak, rendszeres fogyasztás esetén. E hatás előidézője a parthenoid, amely szerotonin-antagonista sajátságokkal rendelkezik. Az eredmények azonban mindmáig ellentmondásosak. A növény bőrrel való érintkezése egyes esetekben éppen a partenolid hatása révén allergiás reakciókat válthat ki.Egyes tanulmányok szerint a szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúak, parthenoid tartalmuknak köszönhetően alkalmasak a migrénes fejfájás hatékony csillapítására. A levelek gyulladásgátló tulajdonságúak. A növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására használták. A migrén megelőző, illetve csökkentő hatás pontos mechanizmusa egyelőre részleteiben még nem tisztázott, feltételezések szerint a migrén súlyosságának mérséklésében a növény (a parthenoid és egyéb összetevők) szerotonin antagonista tulajdonsága is szerepet játszhat. A növény leveleinek belsőleg történő használata a vérlemezkék összetapadását gátolja, véralvadásgátló hatású. Léteznek olyan növényváltozatok, melyekben nem vagy csak nagyon alacsony koncentrációban található parthenoid. Az őszi margitvirág levelei jótékony hatásukat csak akkor tudják kifejteni, ha azok parthenoid szintje eléri a megkívánt határértéket, ezért érdemes bevizsgált, analitikai mérésekkel ellenőrzött standard készítményeket vásárolni.

Figyelem! 

Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadásgátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják. A friss őszi margitvirág levelei irritálhatják a száj nyálkahártyáját, ízérzékelési zavarok jelentkezhetnek. A növény bőrrel való érintkezése a parthenoid tartalom miatt, az arra érzékeny egyéneken allergiás reakciókat válthat ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!