2011. október 31., hétfő

Tök - Cucurbita pepo L.


A rendszertani besorolása

A tökvirágúak rendjében, a kabakosok családjában tartozó növény.

Drog 

Tökmag és a tökolaj.

Hatóanyag 

Alacsony szénhidráttartalom mellett magas a zsír, fehérje és a rost tartalma. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, kálliumot, szelént, cinket és rezet. A vitaminok közül a -C, -D,-E, -F, -B1,-B2 vitaminokat.


LeírásaEgylaki, lágyszárú, kétszíkű, kabakvirágú egyéves növény. Hosszú indákat-töveket fejleszt kettő kabakterméssel indánként-tövekként.

Miben segít? 

Koleszterinszint csökkentő hatással bír, ezzel enyhíti az érelmeszesedést, így a szívinfarktus,  agyvérzés és a daganatok kockázatát csökkenti . Vértisztító hatásával a köszvény ellen is hatásos. Férfiak számára különösen ajánlható, mert gyulladáscsökkentő és antioxidáns   hatóanyagai, köztük a Delta -7 fitoszterol védi őket a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és aprosztata-megnagyobbodással szemben. A tökmag fogyasztása "férfiasít", növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt (ezért falun sok a téli fogantatás, igaz nem szeplőtelen)! Májregeneráló, méregtelenítő, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert.

Mit készíthetünk belőle?  

Pirított tökmag: Tepsibe helyezzük a tökmagot és 25o celziusz fokon píritjuk, ízlés szerint sózhatjuk! labdarugó mérközések nézéséhez sósabban készítendő, így jobban kortyolgatható a habos sör! Az angolszász szokásvilágból átületett Halloweenkor, úgyszíntén sósabban fogyasztjuk a pirított tökmagot, -azzal, hogy sóval körbeszórjuk a házat és a bejárati ajtóra fokhagyma fűzért helyezzük! Az akadékoskodó szomszéd elküldésére a sózótt tökmag és sör mellé egy két gerezd fokhagyama a gyors távozás záloga!

Sütőtök krémleves:


Zsenge tejszínes párolt tök:Sütőtökös lasagne: 


Tökvicsorí-töklámpás készítése: Egy jól megtermett tököt a tetején megskalpoljuk, kiszedjük a "belét-magvát", -arculatot adományozunk néki, valamelyik horror film figurát "személyesítjük" meg a kíváncsi szomszédokra való tekintettel! A mű elkészülte után bevárjuk a sötétedést és gyertyát helyezünk bele, amelyet a hatás végett meggyújtjuk! A tükvicsorí lámpást olyan helyre helyezzük el, ahol nem lobbantja lángra a fél falut-várost! 

Figyelem: Egyszerre nagyobb adag tökmag vagy olaj fogyasztása hasmenést okozhat! Inkább rendszeresen és kevesebbet ajánlatos alkalmazni belőle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!