![]()  | 
| Magyar nevei: cickóró, ezerlevelűfű, egérfark koró, pulykafű | 
A rendszertani besorolása
A fészekvirágzatúak rendjébe fészekvirágzatúak családjának csöves virágúak alcsaládjába tartozó faj.
Drog
A virágzó föld feletti 3o-4o cm hajtás - Achilleae herba, virágrész 5 cm szárral - Achilleae flos, a friss növényből lepárolt illóolaj - Aetheroleum achilleae.
Hatóanyag
Prokamazulén + hő = kamazulén, germacrene, béta-pinén, sabinén, szeszkviterpén laktorok, flavonoidok, achillein keserűanyag.
Leírása
Lágyszárú évelő növény. Tarackszerűen kúszó gyöktörzzsel rendelkezik. Szára 5o-8o cm magas, levelei hosszúkás lándzsásak. Virágzata apró fészkekből összetett sátorozó buga. A párta fehér színű júniustól késő őszig virágzó.Termése apró lapított kaszat.
Miben segít?
A
 drog serkentőleg hat az emésztőnedvek elválasztására, emellett 
különösen kamazulén-tartalmának köszönhetően a kamillához hasonló, 
görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. 
Alkalmazzák étvágytalanság, valamint a gyomor-bél-epetájék enyhébb, 
görcsökkel járó panaszainak kezelésére, de emésztési zavarokra (epe és 
májserkentésre, gyomor- és bélhurutra, patkóbélfekélyre) 
ajánlható illetve vénás keringési zavarok esetén (aranyér, 
lábszárfekély), visszértágulás ellen, húgyutak betegségei esetén és 
prosztatagyulladásra, menstruációs problémák kezelésére is. Külsőleg 
hasonló célokra használják a cickafarkot. Homeopátiás felhasználási 
területei többek között a visszérpanaszok, görcsös fájdalmak, valamint 
viszketéssel és hólyagképződéssel járó bőrelváltozások enyhítése. 
Érzékeny egyéneknél a friss levelek érintkezése a bőrfelülettel 
cickafark-dermatitiszt, viszkető, gyulladásos bőrelváltozást okozhat.
A
 nők legjobb gyógyítója a cickafark, melyet alkalmazhatunk felfázásra, 
ivarszervi problémákra, gyulladásos állapotok enyhítésére. Segíti az emésztést, a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító orrvérzés esetén és alkalmazható menstruációs zavarok ellen is. A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögető-, illetve borogatószere. 
Kismedence és petefészek gyulladásnál és aranyeres fájdalmaknál, mint ülő fürdőt alkalmazzukMit készíthetünk belőle?
A teát, amely gyomorfekély, bélhurut esetén használható, de étvágyjavítóként is megfelelő. A főzete ekcémák kezelésére, csecsemők fürösztésére és hüvelymosásra alkalmazható. Öblögetőszerként szájnyálkahártya gyulladásra, fogínybetegségek kezelésére használható. Illóolajából azulénes kenőcs készíthető és kiváló bőrápolószerként alkalmazható.Leveleiből saláta fűszer készíthető,de takarmányozásban is felhasználható.
Szeszágyon cickafark propolisszal: Minél
 erősebb pálinkába tesszük a cickafarkot, annál hasznosabb lesz. 
Amennyiben 70 fokos törkölyben állni hagyjuk 3 hétig, majd propoliszos 
mézzel elkeverjük, és reggelente egy kávéskanállal fogyasztunk, 
mindenféle női bajunk elmúlik. A növények szárát használjuk még teának 
és fürdővizekbe. 
Vegyeszöldség-leves cickafarkkal:
 Cickafark, bakszakáll, mezei sóska, pongyola pitypang (összesen 200 
g-nyi), esetleg 2-3 db repkény levelét megtisztítjuk, megmossuk, nagy 
darabokra vágjuk. A keveréket kevés zsiradékon, apróra vágott hagymával 
megpároljuk, majd kevés lisztet szórunk rá. Vízzel vagy húslével 
felöntjük, felfőzzük. Tálalás előtt szitán átszűrjük, pirított 
zsemlekockával tálaljuk.
Tavaszi erőleves gyomász módra:
 Tavaszi kirándulásunk során összegyűjtünk megfelelő mennyiségű 
szagosmüge-, fiatal százszorszép-, pimpóleveleket, szederhajtásokat, 
ibolyavirágokat, szamóca-, cickafarkleveleket, fekete ribizli fiatal 
hajtásait. Mindezt meglocsoljuk jóféle asztali pecsenyeborral. 4-5 órát 
állni hagyjuk. Szűrletéből ki-ki vérmérsékletének megfelelő mennyiség 
elfogyasztása után erőre kaphat tavaszi fáradtságából.
Tormás cickafarkkocsonya.:Fél evőkanál frissen reszelt tormát és néhány apróra vágott cickafarklevelet negyedliter tejjel összekeverünk, ecettel, sóval, cukorral fűszerezzük. Két evőkanál zselatint 4 evőkanál langyos vízben csomómentesen feloldunk. A zselatint hozzáadjuk a tormás cickafarkhoz, tojástartókba, vagy hasonló formákba töltjük. Megszilárdulás után a formából kiütve tálaljuk. Hideg húsokhoz adjuk.
Cickafarkkrém:
 Néhány késhegynyi finomra vágott fiatal levelet vajjal, apróra vágott 
hagymával, ízlés szerinti köménnyel, tehéntúróval össze¬keverünk. Friss,
 ropogós kenyérre kenve, paradicsommal, paprikával fogyasztjuk.
Májpástétom cickafarkkal:
 50 dkg sertésmájat lekaparunk, 1 1/2 áztatott zsemlét, 2 egész tojást, 
zsírban pirított hagymát, sót, 2 csipetnyi apróra vágott 
cickafarklevelet keverünk hozzá. Befőttesüvegbe tesszük, szorosan 
lekötve 2 órán át gőzöljük. Hidegen tálaljuk.
Cickafarkas rizssaláta:
 25 dkg főtt rizshez hozzákeverünk 1 apróra vágott almát, 2-3 db apróra 
vágott kemény tojást és csemegeuborkát, 3 csipetnyi cickafarklevéllel, 
olajjal és citromlével ízesítjük.
(Receptek: Eszterhás Emőke - zebrainbow.blogspot.com)

