Gyepűrózsa, csipkerózsa, csipkebokor, csicskenye, bicske, hecsedli, tüskefa. |
A rendszertani besorolása
Rózsavirágúak rendjének rózsafélék családjában a rózsafélék alcsaládjába tartozó növény.
Drog
Vacokrész (Cynosbati pseudofructus), csipkebogyóhús (Cynosbati fructus sine semine) és a csipkebogyó (Cynosbati pseudofructus cum seminibus)
Hatóanyag
Leírása
Miben segít?
A kozmetikai
iparban és az élelmiszeriparban hasznosítják rózsamagolaját, amely kiváló bőr regeneráló és a gombák szaporodását
gátló hatással is rendelkezik, e tulajdonsága miatt száj- és toroköblítők alkotóelemeként használják. Vitaminpótló C-vitamin-forrásként. Teaként: bélhúrút-, epe-, máj-, gyomorzavarok és magas vérnyomás esetén alkalmazható. Készítenek belőle: pálinkát, likőrt, bort, szörpöt és lekvárt. Továbbá felhasználható meghűléses fertőzések megelőzésében és ezen
betegségek utókezelésében. Enyhe gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is
bír. A vadrózsának nincs mellékhatása!
Mit készíthetünk belőle?
Csipkebogyó-áltermés 30 g
Hársfavirág 30 g
Levendula 30 g
Macskagyökér 30 g
Az előírt arányban keverjük össze ezeket a teakomponenseket . Tegyünk a
teakeverékből 3 csésze vízhez 3 teáskanállal , és főzzük 5-10 percen át, ezt követően szűrjük le. Napközben 3 csésze meleg teát igyunk .
Macskagyökér 30 g
Csipkeíz:
A csipkebogyót amelyet előzőleg jól megmostunk 10 percig áztatjuk hideg vízben . A bogyókat éles késsel kettévágjuk és a "magvakat" kiszedjük, ezután újra átmossuk hideg vízzel és puhára főzzük kevés vízben , majd átpasszírozzuk. Az átpasszírozott 1 kg gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, amíg kocsonyás állományú nem lesz. Forrón töltjük üvegekbe, és légmentesen lezárjuk. Hagyjuk kihűlni száraz gőzben.
Rózsalekvár:
A kora reggeli órákban begyűjtött rózsaszirmokat megmossuk, lecsurgatjuk róla a vizet, majd apróra összevágjuk. Az apróra vágott szirommal azonos mennyiségű mézzel összekeverjük, majd sűrű péppé főzzük, üvegekbe tesszük, lekötjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Rózsalekvárral kenhető a palacsinta és sütemények teteje, amelyek ezáltal ízletesebbek és jó illatúak lettek!