Foghagyma-foghajma, büdös hagyma-büdöshajma. |
A
rendszertani besorolása:
A
liliomvirágúak rendjében, a liliomfélék családjában, a
hagymafélék alcsaládjának tagja.
Drog:
Friss
fokhagyma - Allii sativi bulbus recens és az olaja - Oleum alii
sativi.
Hatóanyag:
Kéntartalmú
alliin, mely az alliináz enzim hatására allicinné alakul, enzim
behatása nélkül részben ajoenné alakul.
Leírása:
Hosszúkás
hagymagerezd (cikkely) összessége a hajtástöve melyet hártyás
levelek borítják. A cikkelycsoportot fehéres színű burok veszi
körül. A föld feletti levelei laposak, ormós hátú felül
árkolt. Körbecsavarodó tőkocsány a szár csúcsa virágzás
előtt. A virágzatát kevés virág alkotja, halvány rózsaszínűek
gyakran csökevényesek és fel sem nyílnak. A virág leple zöld
vagy fehéres színű. A lepellevelek lándzsásak, kihegyezettek és
hosszabbak a porzónál. Jellegzetes szagú a növény minden része,
ez még jellegzetesebbé válik a növény összezúzásával.
Szepticid toktermése van, amelyben rekeszenként kettő-kettő
fekete színű mag helyezkedik el.
Miben
segít?
Antibakteriális
hatása a szájüregben, a garatban és a gégében, főként a friss
fokhagyma fogyasztásánál - tisztítja a légutak. A tbc
bacilusokat megöli az 1/1500 hígítású fokhagyma
kivonat. "Candida albicans" okozta fertőzés kezelésénél hatásos.
Erjedéssel járó bélfertőzésnél, jótékony hatású és
féregűző. Vérrögképződést gátolja és csökkenti a vér
magas koleszterinszintjét. Vérnyomás csökkentő. Megkönnyíti az
emésztést és tartósítja az élelmiszert. A menstruációs
görcsök enyhítésére használható. Mellékhatása az
orrfacsaró szájszag fogyasztás után, mely egy korsó sörrel 10
méteres körzetben kiüríti a zárt helységet,
tömegoszlatásban is hatásos lehet az újkori történelmünk
tüntetései alkalmakor! Alkoholisták a fokhagymával fedik le a
cefreszagot...
Mit
készíthetünk belőle?
Tea:
Menta-citromfű teába 1-2 gerezd fokhagymát tegyünk és 10 perces
áztatás után fogyaszthatjuk. Egy teáskanálnyi mézzel
ízesíthető! Naponta egy csészényi tea fogyasztása elegendő.
Főzésnél: Zúzott
formában hasznosítjuk, amely így koleszterin szintcsökkentő és
immunrendszert serkentő étel készíthető belőle. Továbbá:
húsételek, főzelékek, halételek, gombaételek,
levesek, töltelékek alap ízt adó növénye.
Mártás:Egy
kanálnyi lisztet megpirítunk egy fakanálnyi margarinon, ezt
követően az előzőleg összepréselt 6 gerezd fokhagymát
beletesszük és felöntjük három deciliter húsleves levével,
összekeverjük az elegyet és szájízalapján megsózzuk,
szerelmesek több sót használhatnak!
Fokhagymasaláta: A
fokhagymát az olajon puhára pároljuk, felengedjük a borral és
még lefedve, lassan 10 percig pároljuk. Hűlni hagyjuk, majd
elkeverjük, egy kanálnyi olajjal, sóval, a fűszerrel, a
zöldpetrezselyemmel, a cukorral és az ecettel. Hozzávalók: 30 dkg
tisztított fokhagyma, fél dl olaj, 1 kis kanál "Maggi" fűszer, fél
dl fehérbor, 1 evő kanál vágott zöldpetrezselyem, 1/2 kis kanál
só, 1 evő kanál olaj, 2-3 evő kanál ecet, 1 evő kanál cukor.
Fokhagyma
sörtésztában: A tojásból, lisztből, sörből és a sóból
turmixban egy sűrű palacsintatésztát készítünk. A
fokhagymagerezdeket hústűkre tűzzük (6-7 darab/tű) és forró
olajban aranysárgára sütjük. Hozzávalók: 5 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 1
tojás, 1,5 dl sör, só és olaj a kisütéshez.
Fokhagymaolaj: Apróra vágott 250 g fokhagymát helyezzük széles szájú üvegbe, öntsünk rá annyi olívaolajt, hogy az teljesen ellepje. Az edényt szorosan lezárjuk és naponta többször összerázzuk. Egy hétig végezzük e műveletet, majd átnyomkodjuk tartalmát egy szöveten, újra palackozzuk és hűvös helyen tároljuk. Ízületekre és
izom masszírozásnál bedörzsöléssel alkalmazzuk. Meghűlés esetén egy kávéskanálnyi fogyasztunk belőle. Fülfájás esetében egy csepp a fülbe és dugjuk be vattával.
Fokhagyma szirup: Apróra vágott 500 g fokhagymát, egy literes, szélesszájú üvegbe helyezzük rátöltünk almaecetet, amelyet előzőleg kétszeresére hígítottunk desztillált vízzel (cca. 4 dl almaecet + 4 dl desztillált-víz). Zárjuk le az üveget és egy hétig állni hagyjuk napi többszörös összerázással. Ezt követően adjunk hozzá 1 csésze glicerint és hagyjuk még állni egy-hétig Nyomkodjuk át az anyagot szöveten, ezt követően keverjünk össze egy csésze mézzel, hűvös helyen tároljuk. Naponta három evőkanálnyi mennyiséget fogyasszunk étkezés előtt, torokfájás-, köhögés-, magsavérnyomás-, szívgyengeség- esetében.
Fokhagyma szirup: Apróra vágott 500 g fokhagymát, egy literes, szélesszájú üvegbe helyezzük rátöltünk almaecetet, amelyet előzőleg kétszeresére hígítottunk desztillált vízzel (cca. 4 dl almaecet + 4 dl desztillált-víz). Zárjuk le az üveget és egy hétig állni hagyjuk napi többszörös összerázással. Ezt követően adjunk hozzá 1 csésze glicerint és hagyjuk még állni egy-hétig Nyomkodjuk át az anyagot szöveten, ezt követően keverjünk össze egy csésze mézzel, hűvös helyen tároljuk. Naponta három evőkanálnyi mennyiséget fogyasszunk étkezés előtt, torokfájás-, köhögés-, magsavérnyomás-, szívgyengeség- esetében.
Paszta:
Szemölcsre és herpeszre ajánlott használata külsőleg.
Tabletta: Hörög-hurut és
magas vérnyomás esetében alkalmazható.
Népi hagyomány alapján:
A teát melyben fokhagymát áztattak nátha és megfázás esetében
alkalmazták. A tífuszt és a kolerát gyógyították vele.
Hús tartósítására is alkalmazták, így maradt ránk a
kolbász receptje, fokhagyma nélkül elképzelhetetlen a kolbász. A
fokhagymagerezd hüvelygombásodásánál való alkalmazása. A
fokhagymát bevagdosták, gézbe csavarták és cérnával
rögzítették, majd egy éjszakán át a hüvelybe helyezték, e
műveletet háromszor ismételték meg. Amulettként való használata
a fokhagymagerezdnek védte eleinket a szemmel veréstől és
betegségek ellen. Háborúkban a harci sebek fertőtlenítését
fokhagymával látták el. Fokhagymát helyeztek azokba a résekbe
ahol a hangyák bementek a lakásba és így távol tartották a
rovarokat a ház lakóitól. Temetkezés alkalmával az elhunyt mellé
fokhagymát tettek, mert szüksége lehet rá a túlvilágon...
Vámpírok
elleni védelem:
A
Balkánon elterjedt népi folklór szerint a vámpír fél a
fokhagymától. Ebből fakadóan a vámpír elleni egyik
leghatékonyabb védekezésnek a fokhagyma fogyasztását, valamint a
házak különböző pontjain fokhagymafüzérek elhelyezését
tekintették. A román falvak egy részében a vámpírság gyanújába
esett az, aki visszautasította, hogy fokhagymát egyen. A
vámpírveszély elhárítására ilyenkor fokhagymával dörzsöltek
be minden ablakot és ajtót. A többnyire csak két lakóhelyiségből,
konyhából és szobából álló házacskák ilyenkor a fokhagyma, a
döngölt földpadló penészes és dohos, valamint a főzéshez
használt zsír szagának a tüzeléshez használt fa füstjével
keveredő sajátos elegyét árasztották magukból, amely mélyen
beívódott a bútorokba, használati eszközökbe és az emberek
ruhájába.
A
fokhagymát más kultúrkörökben is az életerő és az egészség
egyik forrásának tartották, így már az ókorban is nagy becsben
állt. Az ókori népek közül leginkább a babiloniak, a görögök
és a rómaiak használták a fokhagymát gyógyításra. A
középkorban született füveskönyvek szinte kivétel nélkül azon
legcsodálatosabb növények közé sorolták, amelyek tele vannak
energiával és életerővel. Mivel a fokhagymának univerzális
gyógyerőt tulajdonítottak, ezért használták a legkülönbözőbb
betegségek gyógyítására, de betegségmegelőzésre és
mindenféle mágikus rontás elhárítására is. Az egyébként
ázsiai eredetű hagyma a kelet-európai népek, a szlávok, magyarok
és románok legfontosabb konyhakerti növénye, illetve leve és
illóolajai révén a legkedveltebb fűszernövénye is. A fokhagyma
allicin nevű anyagából áradó átható szag és íz az, amely a
népi hiedelmek szerint oly riasztó a vámpírok számára, mert nem
képesek megküzdeni ezzel az energiával és életerővel. Egyes
mondák szerint ugyanis a fokhagyma ereje megakadályozza azt, hogy a
vámpír ki tudja szívni áldozatának vérét, vagy ha ez mégis
sikerülne neki, akkor a fokhagymával felerősített emberi vért
nem képes táplálékul, azaz életadó forrásként felhasználni.
Vámpírok
világa c. könyvből
Figyelem: tizenkettő
évestől fiatalabb gyermeknek gyógyszerként való adagolását
beszéljük meg kezelőorvosával!
Musical
a lélek gyógyszere:
Vámpírok
bálja:
...Vendégek:
Csak a fokhagymára várunk
Tele tállal hozd ki hát
Csoda vár majd ma
A gyomorsavra
És a nép mégért kiált
És a nép mégért kiált!...
Csak a fokhagymára várunk
Tele tállal hozd ki hát
Csoda vár majd ma
A gyomorsavra
És a nép mégért kiált
És a nép mégért kiált!...