2012. november 3., szombat

Castanea sativa MILL. - Gesztenye


Szelídgesztenye, jóféle gesztenye, 
maróni gesztenye, nemes gesztenye.

Rendszertani besorolása

A bükkfavirágúak rendjében a bükkfafélék családjának Castanoidae alcsaládjába tartozó növény.

Drog

Lombevele: Castaneae folium.

Hatóanyag

A levele 10% mennyiségben cseranyagot, flavonoidokat, pektint, inozitot, gyantát, zsíros anyagokat tartalmaz.

A népgyógyászat használja termését, amely élelmiszerként használható -„burgonya” helyettesítő. A termése tartalmaz: szénhidrátot - 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt. Gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Növényi rosttartalma 8,1 gramm. Vitamintartalma: C-vitamint (27,3 mg), E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben. 

Leírása

Terebélyes, hatalmas törzsű, szép lombkoronájú termesztett vagy díszlő fa. Karógyökérzete mélyre növő. Oldalgyökerei gyakran a föld felszíne fölé emelkednek és az ott elhelyezett tereptárgyakat megemelik. Törzse 25-30 m magasságot érhet el. Kérge idősebb korára hasadozóvá válik. Szórt állású, hosszúkás-lándzsás levelei vannak. Egylaki, váltivarú porzós és termős virágai vannak. A termős virágokat kupacs veszi körül. Jellegzetes makktermése van, amely augusztustól-októberig érik be.

Miben segít?

Köhögéscsillapító, összehúzó hatású.


Gombaölő hatás

A szelídgesztenyéből olyan gombaölő anyagot vontak ki, amely számos gombás megbetegedést okozó mikroorganizmust képes volt elpusztítani. Annak ellenére, hogy ez az anyag fehérje természetű, még viszonylag magasabb hőmérsékleteken is ( 40 ⁰C) megőrzi hatékonyságát. Ráadásul, azt is igazolták, hogy képes gátolni az AIDS kórokozójának, a HIV vírusnak egyes enzimeit is. Ezek a felfedezések elsősorban a gyógyszergyártásban lehetnek hasznosak. Az nem ismert, hogy az gesztenye fogyasztásával milyen előnyös hatásokat gyakorolhat a szervezetre.

Csecsemőtáplálás 

A szelídgesztenye nagyon sokféle aminosavat tartalmaz, melyből aztán a szervezetben felépülnek a fehérjék. Csecsemőkorban ezen aminosavak legfőbb forrása a tej. Előfordulhat, hogy az anyatejet tehéntejjel kell pótolni, viszont a tejcukor-érzékenység következtében ez sok esetben nem megfelelő. Ilyenkor próbálkoznak szójatejjel vagy más megoldásokal. Kimutatták, hogy a gesztenyéből készített püré nagyszerűen pótolja a csecsemők számára szükséges aminosavakat, és viszonylag ritkán alakul ki vele szemben alergia. Természetesen ez a megoldás a mai modern tápszerek ismeretében nem feltétlenül a legelsőként választandó, de minden esetre megfontolás tárgyát képezi.

Népgyógyászati felhasználás

A népigyógyászatben a szelídgesztenye főzetét, köhogésre, megfázásra, valamint aszmára adják, míg a nyersen fogyasztott gesztenyével hasmenést kezelnek. 

Mit készítenek belőle?

Szamárköhögésre, görcsös köhögési rohamok enyhítésére teáját készítsük el.
Kozmetikai ipar hajápolási, hajmosó készítményekben alkalmazza gyógyhatását.

Gesztenyés muffin

A keményítőtartalmánál fogva a gesztenye tápértéke is magas. Vigyázzunk, az összetevők alapján egy igen kalóriadús édességhez jutunk! Káliumban is bővelkedik, ami főleg a téli hónapokban hasznos, hisz akkor nehezebben jutunk gyümölcshöz.

Hozzávalók:

5dkg liszt
1 csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor
Tejszínhab és őrölfahéj a tetejére

Gesztenyés diplomatapuding

Vendégváróként gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

Gesztenyemassza, babapiskóta, 4dl tejszínhab és rum.

A gesztenyemasszát össze kell keverni a tejszínnel, utána a babapiskótákat meg kell mártani rumban és kibélelni velük a formát (alul és körben is). Vigyázni kell, hogy tényleg csak megforgatni a rumban és nem áztatni! A kibélelt formába egy réteg gesztenye, majd egy réteg piskóta következik egészen addig, amíg a massza el nem fogy. A tetejére piskóta kerüljön! Egy kistányérral le kell nyomni a tetejét és rajta is hagyni másnapig a hűtőben. Fogyasztás előtt tányérra kell borítani (a folpack miatt könnyen kijön) és a tetejére csokimáz kerül (porcukor, kakaópor, tej) és tejszínhab a közepére.

Gesztenyebomba

Gabona helyett kenyérsütésre is használják a gesztenyét. Főleg téli időszakban fontos, hogy fogyasszuk, bővelkedik káliumban, amely nyugtatóan hat a belekre és elősegíti az egészséges szívműködést is.

Hozzávalók:

kevés tej
10 dkg mazsola
Tetejére 2dl tejszín, 1 evőkanál porcukor és csokoládémáz.

Gesztenyepüré

Hozzávalók:

1 kg gesztenye
3 dl tej
4 dl víz
1 vaníliarúd
5 dkg kristálycukor
1,5 dl habtejszín
5 dkg olvasztott vaj

Tálaláshoz:

Tejszínhab


A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk. A 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik. Még forrón a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Amennyiben a belső barna héj  nem jön le egyes szemekről, tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!) A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).Tejszínhabbal tálaljuk.


Narancskrémes gesztenyerolád

Hozzávalók:

3 csomag gesztenye,
2 evőkanál rum,
2 evőkanál liszt,
1 dl tej,
5 dkg margarin,
5 dkg porcukor,
2 db narancs,
csokimáz

A narancsok héját lereszeljük, az egyik levét kifacsarjuk, a másikat lehártyázzuk, a húsát felaprítjuk. A narancskrémhez lisztből, tejből, narancsléből besamelt főzünk, ha kihűlt, kanalanként belekeverjük az előre habossá kevert margarinos-cukros-narancshéjas krémbe, végül belekeverjük a narancs húsát is. A gesztenyemasszát és a rumot keverőgéppel átdolgozzuk, majd egy folpackon vizes kézzel kb. 30x20 cm nagyságúra nyomkodjuk. A közepére csíkban elosztjuk a narancskrémet, és a folpack segítségével a gesztenyét feltekerjük. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, majd a folpack levétele után bevonjuk csokimázzal.

Gesztenyés gomba

Hozzávalók:

15 dkg gesztenye,
15 dkg gesztenyemassza,
2 vöröshagyma,
8 közepes nagyságú csiperkegomba,
1 tojás,
2 dl száraz fehérbor,
só,
bors,
reszelt szerecsendió,
vaj,
szójaszósz,
1,5 dl tejszín

A gesztenyét meghámozzuk, vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük. A lehéjazott vöröshagymákat finomra vágjuk, a gombafejeket megmossuk. A finomra vágott hagymát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt gesztenyemasszát és a főtt gesztenyéket, valamint a tojást, és szerecsendióval ízesítve jól összedolgozzuk, hogy masszát kapjunk. Az így kapott tölteléket a megtisztított gombafejekbe töltjük. A töltött gombafejeket egy jénaiba tesszük, alá szójaszószt és fehérbort öntünk. Lefedve 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. A gombafejeket tálra helyezzük, a jénaiban visszamaradt levet tejszínnel összeforraljuk, az így kapott mártással leöntve tálaljuk a gombát.

Gesztenyeleves

Hozzávalók:

1 kg gesztenye,
2 db tojás,
2 dl tejföl,
1 liter húsalaplé,
rum,
mazsola

A gesztenyéket megsütjük, majd nedves konyharuhába csomagoljuk, és pár percig állni hagyjuk - így könnyebb megpucolni. A pucolt gesztenyét összetörjük, akár durvára le is darálhatjuk. A húslevest felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyét. Készítünk hozzá egy habarást. A tejfölt összekeverjük két tojássárgájával. Amikor a leves újra felforrt, pár kanálnyit a tojásos tejfölhöz keverünk, majd a habarást a leveshez adjuk. Rumba áztatott mazsolabetéttel tálaljuk.

Irodalom a lélek gyógyszere


Gyárfás Endre: Gesztenyéző 

Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Gesztenyéből fabrikálok
Buksi fejű barna bábot.

Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Ha vagytok már jó néhányan,
Megnyitom a bábszínházam.

Nemes Nagy Ágnes: Gesztenyefa levél 

Találtam egy falevelet,
gesztenyefa levelet.
Mintha megtaláltam volna
egy óriás tenyeret.

Ha az arcom elé tartom,
látom, nagyobb, mint az arcom.
Ha a fejem fölé teszem,
látom, nagyobb, mint a fejem.

Hogyha eső cseperegne
nem bánnám, hogy csepereg,
az óriás nappal - éjjel
óriási tenyerével,
befödné a fejemet