2013. február 18., hétfő

Fehér fagyöngy - Viscum album L.

Enyvesbogyó, madárlép, fehérfagyöngy, 
fakín, sárga fagyöngy, fenyő fagyöngy.

Rendszertani besorolása

Szantálfavirágúak rendjén belül a fagyöngyfélék családjába tartozó félélősködő 

örökzöld növény.

Drog

A levelei - Visci Folium, leveles hajtásai - Viscii albae stipes.

Hatóanyag


Erős hatású polipeptid keverék: viszkotoxin-A2,-A3,-B. Cisztein, viszkumprotein komplex, fenilpropán, lignánszármazékok, kávésavszármazékok, flavonoidok, biogén aminok, kolin.

Leírása

Félélősködő örökzöld növény. Különböző fák ágain 60-100 cm átmérőjű bokrot képez. A hajtásai többnyire legyezőszerűen szétterülnek. Zöldessárga levelei csupaszok, épszélűek, kekeny lándzás vagy fordított hosszúkás tojás alakúak lehetnek. Márciustól - áprilisig virágozhat. Virágai ülők, bogernyőt alkotnak. Termése borsó nagyságú, fehér színű -ragadós  szívalakú álbogyó. 

Miben segít?

Vérnyomáscsökkentő, szívnyugtató, érelmeszesedés elleni szer, rák elleni szer és immunstimuláns.

Mit készítenek belőle?

Tea: Mivel erősen ható gyógynövényről van szó, fontos az adagolás pontos betartása. 1 kávéskanál mennyiséget hidegen áztatunk 2 dl vízben 6-8 órán keresztül, és naponta 2 -3 -szor iszunk 2 dl-t. Az egyszeri adag 1 gramm, a napi adag összesen 5 gramm. A fehér fagyöngy bojtorjángyökérrel 1:1 arányban kombinálva jó szolgálatot tesz a pajzsmirigy-nagyobbodásnál, mert szintén burjánzás elleni hatása van.


Gyermekeknek tilos alkalmazni! 

Vérnyomáscsökkentésre a teát hideg útón kell elkészíteni. Fontos: A magas vérnyomásnál viszont klinikailag be kell határolni, hogy mikor lehet és szabad a fehér fagyöngyöt alkalmazni. Mindenesetre komoly magas vérnyomásnál, mely lerakódások alapján jött létre, nem szabad. Itt hatékony szintetikus vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szükségesek, amelyeket szakorvos ír elő. A kezdődő magas vérnyomásnál, amikor ingadozó, és még nem kellenek hatékony vérnyomáscsökkentők, szintén nem jó a fehér fagyöngy, mert ez a típus idegalapon jött létre. Nem hiába mondja a magyar, amikor felidegesítik, hogy "felment a pumpa". Ilyen esetben nyugtatókra van szükség, hogy az embernek a stressztől ne emelkedjen a vérnyomása. A fehér fagyöngy teája jó mindenkinek, akinél fennáll az érelmeszesedés veszélye, mert nem engedi elmeszesedni az ereket. Ezt a fajta megelőzést a férfiaknál már 35 éves kortól el kellene kezdeni, a nőknél a klimax beálltával, mert akkor már kezdődnek a zsíros lerakódások az érfalakban. Hogy ez a megelőzés még hatékonyabb legyen, a fehér fagyöngyöt kombináljuk fokhagymával, csalánnal, mezei zsurlóval és körömvirággal. A tea elkészítése egy kicsit komplikált, mert a fehér fagyöngyből csak áztatással lehet elkészíteni, a többiből főzéssel, és fokhagymát szintén külön fogyasztunk hozzá.Klimaxban csökkenti a szívpanaszokat, de mivel a klimaxban elkezd növekedni az addig normális vérnyomás, e célra ajánlatos a fehér fagyöngy citromfűvel, orbáncfűvel, komlóval, orvosi zsályával kombinálva, mert ezek a gyógynövények csökkentik a beteges izzadást, szabályozzák a hullámzó hangulatot, és megszüntetik a depressziós tüneteket. A fehér fagyöngy serkentően hat az immunrendszere akkor, amikor túl gyakori a felső légutak gyulladása, túl gyakoriak a szájüregben előforduló aftózisok, és túl gyakran fordul elő a szájszéli herpesz. Ezek a tünetek mind arról tanúskodnak, hogy az immunrendszer aktivitása csökkent vagy a nullán van. Nagyon óvatosan kell adagolni ezt a gyógynövényt. Nem mérgező gyógynövényről van szó, de ajánlatos a pontos adagolás betartása! 


Extractum visci albi fluidum: Fagyöngy-kivonat. Az adagolása naponta 20 csepp 2x, evés után. A fehér fagyöngy hatásmechanizmusa a rákgyógyításnál abban rejlik, hogy nekrotizálja (szövetelhalás az élő szervezetben) a ráksejteket. Mellékhatása is van, mégpedig égeti a végbelet. 

Bor: Legapróbbra daraboljuk a fehérfagyöngyöt vagy porítjuk, és fehér száraz borban 1:8 arányban 1 hónapig áztatjuk, ezt követően leszűrjük, s naponta csak 1-2-szer fogyasztunk fél decit ebből a fehér fagyöngyös borból, mely megakadályozza az epilepsziás rohamokat, akkor amikor jön a vihar, és nagyfeszültségű elektromos kisülések keletkeznek a légkörben.

Kozmetika: kivonatai ott vannak a krémekben, emulziókban és tejekben, minden olyan készítményben, ahol nyugtatni akarjuk a túlérzékeny arcbőrt. Ezek a készítmények fertőtlenítik is a bőrt, és csökkentik a gyulladás veszélyét. Alkalmazhatók azoknál, akiknek túl zsíros a bőrük, vagy túlságosan korpás a fejbőrük. Ezért alkotórésze a samponoknak és hajápolásra alkalmas készítményeknek.

Mellékhatása:

Anginás mellkasi panaszok, ortosztatikus keringési zavarok, allergiás reakció, hidegrázás.

Ellenjavallt:

Fehérje túlérzékenységnél és krónikus infekciók esetén.


Mikor kell gyűjteni?

Legjobb márciusban, majd novemberben, és decemberben van rá pár napunk. A januári vagy augusztusi fagyöngynek ugyanis minimális a gyógyhatása.

Irodalom a lélek gyógyszere

Reményik Sándor - Fagyöngyök

Ha könny a gyöngy:
A fagyöngyök az erdő könnyei, 
Parányi könnyek, mozdulatlanok, 
Fák sudarára fagyott sóhajok,
Az erdő gyöngybefagyott bánata, 
Élősködők, mint minden bánat, 
Amely az élet üterére támad
És lassan, észrevétlen
Felszürcsöli vérét a büszke fáknak.

Gyermekeknek:


A képre koppintva indul a történet...

2 megjegyzés:

  1. Milyen anginás mellkasi panaszokat okoz mellékhatásként a híres szívgyógyszer fehér fagyöngy?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár megfelelő felügyelet mellett a fagyöngy alkalmazása veszélytelen, egyes források szerint esetükben már 2-3 bogyó is okozhat súlyos mérgezést!

      Ha karácsonykor felakasztjuk lehetőleg olyan magasságba kerüljön, hogy a bogyókat ne érhesse el senki, illetve magyarázzuk el, hogy azok fogyasztása veszélyes lehet!

      A magas vérnyomás orvosi kezelést igénylő komoly betegség, ezért a fagyöngyöt is csak a kezelőorvos jóváhagyásával, és folyamatos felügyelete mellett alkalmazzuk, különösen idősebbek terápiájában, mivel rájuk nézve a növénynek váratlan hatásai is lehetnek.

      Minden gyógyszernek így a szívgyógyszernek is vannak mellékhatásai és főként a tünetet erősíti fel, nem beszélve a rendszertelen szedéstől és túladagolástól, nos ez esetben anginális mellkasi panaszok jelentkezhetnek, amelyek a mérgezésre jellemző tünetet produkál.

      A növény hatásmechanizmusát még ma sem sikerült pontosan megfejteni, egyesek szerint hatóanyagai kizárólag intravénásan érvényesülhetnek, mivel azok a gyomorban illetve a bélcsatornában lebomlanak, elpusztulnak. Mások szerint hatásait a vegetatív idegrendszer befolyásolása révén éri el.

      Összegezve, mértékkel és mércével!

      Kellemes ünnepeket kívánok Önnek és kedves családjának!

      Törlés

Köszönöm a hozzászólást!